opleiding familieopstellingen nijmegen1

18- DAAGSE OPLEIDING
FAMILIEOPSTELLINGEN

Niet zomaar een opleiding

De rode draad door deze opleiding is het aangaan van het eigen innerlijke proces. De diepe processen die je doorloopt en persoonlijke groei die je maakt. 

Dit is vrijwel niet te voorkomen wanneer je ‘aan de slag’ gaat met systemisch werk. Het is – mijn inziens – immers niet mogelijk om je cliënten uit te nodigen die diepte in te gaan, wanneer jij daar zelf nog niet bent geweest.

Dat vraagt van een begeleider dan ook de voortdurende bereidheid tot zelfonderzoek. Je leert niet alleen een prachtig vak, maar je wordt uitgenodigd je eigen gedragingen, gedachten en motivaties steeds weer te onderzoeken.

Wanneer je bereid bent die weg naar binnen af te leggen, dan is deze opleiding onvermijdelijk een katalysator voor je groei in bewustzijn. Je krijgt inzicht in je eigen belemmerende patronen en kunt de wereld mogelijk op een andere – meer zuivere en vrije – manier waarnemen. 

Het kan werkelijk je leven veranderen.

familieopstelling doen in nijmegen systemisch werk

De beweging van de ziel

Het ambacht familieopstellingen is continu in beweging. Vrijwel elke familieopstelling zou je iets ‘nieuws’ kunnen ontdekken als begeleider. Dit maakt ook dat het vak continu verandert en beweegt én per begeleider net even anders kan zijn. Ieder ontwikkeld – als het goed is – zo door de loop der jaren vanuit ervaring een eigen stijl. 

Hierdoor ontstaan er binnen systemisch werk ook steeds meer toepassingsvormen. Het is continu ‘learning on the job’. Binnen deze opleiding werken we met een vorm die ik graag omschrijf als: het volgen van de beweging van de ziel. 

Bij deze vorm gaan we ervan uit dat het ‘veld’ waarmee we werken, vele malen intelligenter lijkt dan wij mensen kunnen bevatten met onze mind. De begeleider volgt dan ook alleen maar wat zichtbaar wordt in de opstellingen. De representanten volgen vrij hun innerlijke beweging, waardoor razendsnel de essentie van wat er nu aangekeken mag worden zichtbaar wordt. 

Als begeleider gebruiken we over het algemeen weinig woorden, stellen we weinig vragen, maar is wat zichtbaar wordt in de opstelling leidend. Dat volgen we alleen maar. Het verstand kan er vaak niet bij, maar de ziel begrijpt het volledig. Op zielsniveau vindt dan ook de verandering plaats. Daar hoeven we niets van te begrijpen en verder niets voor te ‘doen’.

Mijn ervaring is dat deze manier van opstellen op een krachtgevende en diep helende manier doorwerkt in het systeem van de cliënt.

familieopstellingen in nijmegen kolibrie academie

Uit het hoofd, in het lijf

Deze manier van opstellen vraagt wel iets van de begeleider.

Je bent namelijk niet met je verstand aan het werk, maar met je lichaam. Het enige gereedschap dat je nodig hebt binnen systemisch werk.

Door aanwezigheid in en bij jezelf – en helemaal JA kunnen zeggen tegen alles wat zich in jou aandient – kunnen er van binnenuit impulsen tot actie ontstaan.

Een impuls tot het doen van een interventie, een helende beweging of een zin die ineens tot je lijkt te komen. Dit is wat we noemen systemische intuïtie

Deze zijnswijze kun je doortrekken in je hele leven en kan je leven diepgaand verrijken en vereenvoudigen. Je hoeft immers alleen nog maar te volgen en mee te stromen, in plaats van te forceren en controleren.

Klinkt eenvoudig, maar om daar te komen dient de begeleider zelf een innerlijk proces af te leggen. Daar besteden we binnen de opleiding dan ook veel aandacht aan.

Meer weten over wat je nu eigenlijk kunt verwachten? 
Lees er dit uitgebreide artikel over.

opleiding familieopstellingen kolibrie nijmegen

Wat ga je leren

Tijdens deze 18-daagse opleiding komen alle onderdelen van familieopstellingen aan bod waardoor jij een stevige basis hebt om systemisch werk in te zetten in je leven & je werk.

 Hierbij een korte samenvatting:

 • Je leert zelfstandig van begin tot eind opstellingen begeleiden. Doordat we met kleine groepen werken heeft iedereen ruim de tijd om ‘vlieguren’ te maken
 • De theoretische basis van (familie)systemen en opstellingen
 • Je leerst systemisch coachen, dus het inzetten van systemisch werk in 1:1 setting of voor je eigen innerlijke groei als mens/coach/ondernemer
 • Je leert verbanden te zien tussen het gedrag van jezelf en de mensen om je heen en de sociale systemen (familie, organisatie, cultuur) waar ze deel van uitmaken
 • We doen veel lichaamsgerichte oefeningen en meditaties, om van het hoofd naar het lijf te zakken en daar aanwezig te zijn
 • Je leert te doen door niet te doen (Wei Wu Wei)
 • Je leert alles over de 7 bewustzijnsniveau’s en hoe je jezelf daartoe verhoudt. Daarmee gaan we werken met LIP-opstellingen (Life Integration Process)
Josiene BorgersJosiene Borgers
05:30 27 May 24
Magisch hoe Madelon te werk gaat. Ze werkt met wat er op het moment is. Authentiek en puur. Daardoor transformerend.
gm materagm matera
17:41 22 May 24
Een mega waardevolle 2-daagse gehad. Bijna geen woorden aan te geven wat dit voor mij heeft betekent. Madelon begeleid rustig wat ik erg prettig vond! Daarnaast is de locatie ook echt top!
Lucien KleismanLucien Kleisman
15:12 22 May 24
Fantastische ervaring bij Madelon. Haar wijze van faciliteren zou ik omschrijven als liefdevol en to the point. Ik kom zeker terug.
MaartenMaarten
14:26 25 Mar 24
De workshop ‘Spelen met Systemisch werk’ kan ik absoluut aanraden. Bij Madelon ben je in goede handen! Madelon is kundig en authentiek.
Annelies BrandesAnnelies Brandes
20:09 24 Mar 24
Emmely de VisserEmmely de Visser
06:10 16 Mar 24
Een eendaagse familie opstelling gevolgd bij Madelon. Ik heb het ervaren als een heel waardevolle dag. Ik voelde van te voren veel spanning en weerstand, maar eenmaal op locatie heb ik mezelf direct veilig gevoeld. Madelon zet met haar rustige aanwezigheid en stem een heel veilige en prettige setting neer. Madelon voelt wat er nodig is of gezegd/gezien mag worden en de rest ontstaat. Heel bijzonder en waardevol!
Bo StraatmanBo Straatman
00:37 17 Feb 24
Vorige week een familie opstelling gedaan bij Madelon. Ik mocht een vraag inbrengen. Direct voelde ik me veilig en op m’n gemak. Ik ben van beiden erg onder de indruk, hoe mijn opstelling ging, maar ook met name hoe Madelon deze begeleidde. Dit was zo puur en kundig. In mijn ogen echt een gave. Ik ben dankbaar voor deze dag, het heeft me veel bevestiging gegeven en mooie nieuwe inzichten. Voor mijn gevoel is er weer een laagje afgepeld. 🙏
Anita IJpelaarAnita IJpelaar
12:26 24 Jan 24
Heel open ben ik er ingestapt en kende niemand uit de groep. Het voelde zo vertrouwd. Wat een rust gaat er uit van jou Madelon, je begeleiding en de energie die je uitstraalt. Deze dag heeft mij zoveel gebracht het heeft zoveel losgemaakt. Dankjewel ik kom graag terug.
Jennie PaulJennie Paul
14:52 22 Jan 24
Ik heb afgelopen zomer mijn opleiding familie-opstellingen afgerond bij Madelon. En merk dat mij dit veel heeft gebracht. Ik heb Madelon ervaren als een zeer ervaren familie-opsteller. Ze werkt zuiver en integer. Ze is ook heerlijk nuchter in d’r communicatie. Ze weet precies waar de essentie zit in een opstelling en weet daar met een zachte én duidelijke hand naar toe te bewegen. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf! Het is soms doodeng, maar doe het gewoon!
Paula van t GeloofPaula van t Geloof
14:57 29 Dec 23
Een intense familieopstellingendag meegemaakt. Ik kan met geen pen beschrijven wat ik voel als ik aan de beurt ben. Naast Madelon zit. Mijn vraag hardop uitspreek.Wat Madelon doet is pure magie. Zij zorgt voor een extreem veilige setting waarin ik me kalm en gedragen voel. De representanten voelen zich in de situatie in. De vragen die Madelon stelt. De antwoorden die worden gegeven. Madelon die mij en de representaten zinnen uit laat spreken. Zij doet precies wat nodig is. De uitwerking van deze dag vindt langzaam haar weg. Alleen daarom al is deze dag een aanrader.
Nennien B.Nennien B.
06:16 02 Nov 23
Madelon zet met haar rust, overzicht en ervaring een megaveilige setting neer waarin de “magie” van familieopstellingen plaats kan vinden. Mijn brein (ego) wil er soms nog teveel van snappen, terwijl mijn lichaam (en ziel) precies voelen dat het klopt.Tijdens de opleiding die ik bij haar aan het volgen ben werk je zelf allerlei thema’s door. Ik heb zoveel geleerd ondertussen; over mezelf, mijn patronen, emoties doorvoelen en loslaten, acceptatie van wat is, vertrouwen op mijn intuitie, goed in mijn lijf aanwezig zijn, afstemmen op mezelf en daarmee de onderstroom kunnen zien/ voelen. En dat alles naast de theoretische kennis en helende zinnen/ bewegingen die we gaandeweg onder de knie krijgen.Madelon is hierbij echt een deskundige leraar. Ze ademt en leeft de oordeelloze, op zichzelf afgestemde houding die nodig is als opsteller. Voor mij is zij echt een groot voorbeeld en ik ben blij dat ik haar als mentor heb gekozen om dit vak te leren.
Marloes LeuvenMarloes Leuven
09:15 16 Oct 23
De opleiding Familieopstellingen zit er bijna op voor mij en ik ben heel blij dat ik ervoor gekozen heb om deze te volgen. Eerder deed ik elders een opleiding volgens de ‘oude’ manier, maar het nieuwe opstellen vind ik zelf veel krachtiger, het gaat diep en bovendien sneller, wat heel fijn is want van een opstelling die meerdere uren kan duren word je echt heel suf.Madelon belichaamt heeft ontzettend veel kennis en belichaamt het ook. Ze is een fijne begeleider en trainer, geen opsmuk, gewoon puur en zuiver.
Marijke van EkerenMarijke van Ekeren
10:45 06 Oct 23
Na een jarenlange, moeizame reis van introspectie, heb ik eindelijk mijn doel bereikt: tevredenheid en vooral: rúst! Ik kan weer gaan genieten. Dankjewel Madelon, voor deze bijzondere, liefdevolle ervaring.
Charlotte Van RijswijkCharlotte Van Rijswijk
16:49 04 Oct 23
Marion BoendersMarion Boenders
06:13 28 Jun 23
Ik heb de opleiding bij Madelon bijna afgerond en merk dat dit een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Ik voel mij zoveel meer op mijn gemak met het leven zelf en alles wat daarin gebeurd. De manier waarop Madelon werkt is zuiver en integer. Ze weet precies waar de essentie zit en weet met zachte maar duidelijke hand te sturen waar nodig. Eigenschappen die ik enorm waardeer en die mij zoveel gebracht hebben. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf!
Lisa de KruijfLisa de Kruijf
19:28 20 Apr 23
Ik volg de opleiding bij Madelon en ben zo blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen! Madelon is eerlijk en helder. Geen poespas, gewoon zoals het is. Ze zorgt voor een veilige bedding en geeft je het vertrouwen om gewoon te oefenen en fouten te maken. Ik heb nu al zo veel gehad aan deze opleiding; ik kijk totaal anders naar uitdagingen die ik tegenkom en ervaar meer rust in mijn leven. Madelon is heel deskundig, maar komt niet over alsof ze het beter weet. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn met alles wat je bij je draagt. Ik ben heel dankbaar dat ik van Madelon mag leren en ze is een grote inspiratiebron voor mij!
js_loader
opleiding familieopstellingen kolibrie academie

De essentie van de opleiding familieopstellingen

Wanneer het ambacht op een integere en zuivere manier uitgeoefend wordt, kan dit enorm bijdragen aan groei in bewustwording. Het is bij uitstek geschikt om het proces van controle naar overgave te faciliteren. Om dit te kunnen doen zijn wat ons betreft een aantal dingen noodzakelijk. Deze 3 pijlers vormen de essentie van deze opleiding:

1. Zelfonderzoek

Binnen de opleiding word je van harte uitgenodigd om je eigen patronen, trauma’s en pijnstukken te onderzoeken en aan te gaan. Hiertoe dien je bereid te zijn het oog naar binnen te richten en verantwoordelijkheid te nemen over datgene wat je in de dagelijkse realiteit gespiegeld krijgt. 

2. Aanwezigheid

Gedurende de dag zijn we veelal dáár met onze aandacht. Bij anderen, in de toekomst of in het verleden. Zelden zijn we aanwezig, in het lijf, in het hier en nu. Alleen in aanwezigheid kun je niet alleen een opstelling begeleiden, maar het hele leven ervaren. We doen dan ook veel oefeningen in lichaamsbewustzijn.

3. Ervaren

Door niet alleen eigen vragen in te brengen, maar ook door representant te zijn en zelf te oefenen ga je het vak steeds meer belichamen. Dan pas wordt kennis ook écht wijsheid.

Groei in bewustzijn gaat onvermijdelijk gepaard met offers. Zo moet je mogelijk delen van je identiteit achter je laten, patronen & conditioneringen opgeven en dien je bereid te zijn schuldgevoel te verdragen. Dan kan het proces naar innerlijk volwassen worden werkelijk op gang komen. 

De weg naar het loskomen van onzichtbare ketens en het leven in al haar volheid ervaren.

Voor wie is de opleiding geschikt?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen met een interesse in systemisch werk, bewustzijn en innerlijke groei. Er is geen specifieke vooropleiding of bepaald opleidingsniveau nodig. 

Wél is het nodig dat je bereid bent om je eigen trauma’s, belemmerende patronen en conditioneringen aan te kijken. Een groot deel van de opleiding staat in het teken van bewustzijnsgroei. Alleen wanneer je bereid bent de diepte in jezelf op te zoeken, kun je het werk ook op een juiste en integere wijze toepassen.

Dus voor de mensen die:

 • Aan hun eigen innerlijke groei en bewustzijn willen werken
 • Systemisch werk willen intergeren in hun bestaande beroep of werk. 
  Bijvoorbeeld: coaches, therapeuten, artsen, maatschappelijk werkers, leraren. Je kunt alle inzichten die je hebt opgedaan dan direct inzetten om je werk te verruimen en te verdiepen
 • Begeleider willen worden van familieopstellingen, in groepsverband of 1:1

Het is overigens geen must dat je hier je werk van wilt maken (of daar nog niet zeker van bent), ook dan ben je helemaal welkom.

familieopstellingen madelon

PRAKTISCHE INFO

DATA

Plan hier je kennismaking
Josiene BorgersJosiene Borgers
05:30 27 May 24
Magisch hoe Madelon te werk gaat. Ze werkt met wat er op het moment is. Authentiek en puur. Daardoor transformerend.
gm materagm matera
17:41 22 May 24
Een mega waardevolle 2-daagse gehad. Bijna geen woorden aan te geven wat dit voor mij heeft betekent. Madelon begeleid rustig wat ik erg prettig vond! Daarnaast is de locatie ook echt top!
Lucien KleismanLucien Kleisman
15:12 22 May 24
Fantastische ervaring bij Madelon. Haar wijze van faciliteren zou ik omschrijven als liefdevol en to the point. Ik kom zeker terug.
MaartenMaarten
14:26 25 Mar 24
De workshop ‘Spelen met Systemisch werk’ kan ik absoluut aanraden. Bij Madelon ben je in goede handen! Madelon is kundig en authentiek.
Annelies BrandesAnnelies Brandes
20:09 24 Mar 24
Emmely de VisserEmmely de Visser
06:10 16 Mar 24
Een eendaagse familie opstelling gevolgd bij Madelon. Ik heb het ervaren als een heel waardevolle dag. Ik voelde van te voren veel spanning en weerstand, maar eenmaal op locatie heb ik mezelf direct veilig gevoeld. Madelon zet met haar rustige aanwezigheid en stem een heel veilige en prettige setting neer. Madelon voelt wat er nodig is of gezegd/gezien mag worden en de rest ontstaat. Heel bijzonder en waardevol!
Bo StraatmanBo Straatman
00:37 17 Feb 24
Vorige week een familie opstelling gedaan bij Madelon. Ik mocht een vraag inbrengen. Direct voelde ik me veilig en op m’n gemak. Ik ben van beiden erg onder de indruk, hoe mijn opstelling ging, maar ook met name hoe Madelon deze begeleidde. Dit was zo puur en kundig. In mijn ogen echt een gave. Ik ben dankbaar voor deze dag, het heeft me veel bevestiging gegeven en mooie nieuwe inzichten. Voor mijn gevoel is er weer een laagje afgepeld. 🙏
Anita IJpelaarAnita IJpelaar
12:26 24 Jan 24
Heel open ben ik er ingestapt en kende niemand uit de groep. Het voelde zo vertrouwd. Wat een rust gaat er uit van jou Madelon, je begeleiding en de energie die je uitstraalt. Deze dag heeft mij zoveel gebracht het heeft zoveel losgemaakt. Dankjewel ik kom graag terug.
Jennie PaulJennie Paul
14:52 22 Jan 24
Ik heb afgelopen zomer mijn opleiding familie-opstellingen afgerond bij Madelon. En merk dat mij dit veel heeft gebracht. Ik heb Madelon ervaren als een zeer ervaren familie-opsteller. Ze werkt zuiver en integer. Ze is ook heerlijk nuchter in d’r communicatie. Ze weet precies waar de essentie zit in een opstelling en weet daar met een zachte én duidelijke hand naar toe te bewegen. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf! Het is soms doodeng, maar doe het gewoon!
Paula van t GeloofPaula van t Geloof
14:57 29 Dec 23
Een intense familieopstellingendag meegemaakt. Ik kan met geen pen beschrijven wat ik voel als ik aan de beurt ben. Naast Madelon zit. Mijn vraag hardop uitspreek.Wat Madelon doet is pure magie. Zij zorgt voor een extreem veilige setting waarin ik me kalm en gedragen voel. De representanten voelen zich in de situatie in. De vragen die Madelon stelt. De antwoorden die worden gegeven. Madelon die mij en de representaten zinnen uit laat spreken. Zij doet precies wat nodig is. De uitwerking van deze dag vindt langzaam haar weg. Alleen daarom al is deze dag een aanrader.
Nennien B.Nennien B.
06:16 02 Nov 23
Madelon zet met haar rust, overzicht en ervaring een megaveilige setting neer waarin de “magie” van familieopstellingen plaats kan vinden. Mijn brein (ego) wil er soms nog teveel van snappen, terwijl mijn lichaam (en ziel) precies voelen dat het klopt.Tijdens de opleiding die ik bij haar aan het volgen ben werk je zelf allerlei thema’s door. Ik heb zoveel geleerd ondertussen; over mezelf, mijn patronen, emoties doorvoelen en loslaten, acceptatie van wat is, vertrouwen op mijn intuitie, goed in mijn lijf aanwezig zijn, afstemmen op mezelf en daarmee de onderstroom kunnen zien/ voelen. En dat alles naast de theoretische kennis en helende zinnen/ bewegingen die we gaandeweg onder de knie krijgen.Madelon is hierbij echt een deskundige leraar. Ze ademt en leeft de oordeelloze, op zichzelf afgestemde houding die nodig is als opsteller. Voor mij is zij echt een groot voorbeeld en ik ben blij dat ik haar als mentor heb gekozen om dit vak te leren.
Marloes LeuvenMarloes Leuven
09:15 16 Oct 23
De opleiding Familieopstellingen zit er bijna op voor mij en ik ben heel blij dat ik ervoor gekozen heb om deze te volgen. Eerder deed ik elders een opleiding volgens de ‘oude’ manier, maar het nieuwe opstellen vind ik zelf veel krachtiger, het gaat diep en bovendien sneller, wat heel fijn is want van een opstelling die meerdere uren kan duren word je echt heel suf.Madelon belichaamt heeft ontzettend veel kennis en belichaamt het ook. Ze is een fijne begeleider en trainer, geen opsmuk, gewoon puur en zuiver.
Marijke van EkerenMarijke van Ekeren
10:45 06 Oct 23
Na een jarenlange, moeizame reis van introspectie, heb ik eindelijk mijn doel bereikt: tevredenheid en vooral: rúst! Ik kan weer gaan genieten. Dankjewel Madelon, voor deze bijzondere, liefdevolle ervaring.
Charlotte Van RijswijkCharlotte Van Rijswijk
16:49 04 Oct 23
Marion BoendersMarion Boenders
06:13 28 Jun 23
Ik heb de opleiding bij Madelon bijna afgerond en merk dat dit een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Ik voel mij zoveel meer op mijn gemak met het leven zelf en alles wat daarin gebeurd. De manier waarop Madelon werkt is zuiver en integer. Ze weet precies waar de essentie zit en weet met zachte maar duidelijke hand te sturen waar nodig. Eigenschappen die ik enorm waardeer en die mij zoveel gebracht hebben. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf!
Lisa de KruijfLisa de Kruijf
19:28 20 Apr 23
Ik volg de opleiding bij Madelon en ben zo blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen! Madelon is eerlijk en helder. Geen poespas, gewoon zoals het is. Ze zorgt voor een veilige bedding en geeft je het vertrouwen om gewoon te oefenen en fouten te maken. Ik heb nu al zo veel gehad aan deze opleiding; ik kijk totaal anders naar uitdagingen die ik tegenkom en ervaar meer rust in mijn leven. Madelon is heel deskundig, maar komt niet over alsof ze het beter weet. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn met alles wat je bij je draagt. Ik ben heel dankbaar dat ik van Madelon mag leren en ze is een grote inspiratiebron voor mij!
js_loader

Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.