madelon vermeij familieopstellingen in nijmegen

De enige weg die er werkelijk toe doet,
is de weg naar binnen


Over de Kolibrie Acadmie

Het ontstond ‘gewoon’. Zo zou ik (Madelon Vermeij) de oprichting van de Kolibrie Academie voor systemisch werk omschrijven. 

Na 3 jaar de volledige focus te hebben gehad op het 1-op-1 coachen en familieopstellen ontstond daar plots het verlangen een groepsdag familieopstellen te organiseren. Hoewel ik het doodeng vond, was ik direct om. Dit is het. Dit klopt helemaal. Het duurde daarna nog eens een jaar voordat ik afscheid durfde te nemen van het 1-op-1 werk.

Na wat gespeeld te hebben met een groepstraject en een 6-daagse systemisch werk training voor coaches voelde ik dat het tijd was op te gaan staan. De eerste basisopleiding familieopstellingen werd van ‘ver weg van mijn bed-show’ ineens de realiteit. In het eerste jaar als opleidingsinstituut mocht ik direct 4 volle groepen begeleiden. Daar voel ik mij nog steeds enorm dankbaar voor.

Dit werk is – net als alles – continu in beweging. Elke dag leer ook ik als trainer en begeleider iets nieuws. Over het systemisch werk, over het leven, over de ander en des te meer: over mijzelf. Het voelt als een voorrecht om mij elke dag met het systemisch werk bezig te mogen houden. Het is niet langer een vak dat ik beoefen, het is een levenswijze geworden. Eentje die ik met liefde en plezier overdraag aan iedereen die zo op zijn of haar manier de weg naar Kolibrie Academie weet te vinden.

Benieuwd naar mijn persoonlijke proces en wat ik bedoel met die levenswijze? Lees dan verder.

Wie ben ik nu eigenlijk?

Een vraag die mij jarenlang bezig heeft gehouden.

Ik had werkelijk geen idee. Ik kon in de spiegel kijken en totaal dissociëren, want ik kende die vrouw – dat meisje – niet.

Het grootste gedeelte van mijn leven was ik – wat ze noemen – een wandelend hoofd. Ik was mij totaal niet bewust van mijn lichaam. Vanaf mijn nek naar beneden voelde ik niets. Bodyscans bij yoga? Ik lag me alleen maar te irriteren aan hoe lang het duurde en dat er thuis nog een was op mij stond te wachten.

Ik was alleen maar naar buiten gericht, bezig met wat die ander van mij zou vinden. Ik wilde het goed doen voor iedereen. Om maar gezien te worden, waardering te krijgen, dat ik ertoe zou doen of dat ik de moeite waard was.

Onbewust heb ik jaren naar liefde, warmte en erkenning gezocht, en beetje voor beetje raakte ik het contact met mezelf helemaal kwijt.

madelon vermeij familieopsteller

Wat alles veranderde…

In 2017 kwam hier een abrupt einde aan. Ik zat helemaal muurvast in de zoveelste slechte relatie en werd onderuit geschopt door een burn out. Dit veranderde alles. Soms moet je de bodem raken om wakker geschud te worden.

In één klap was ik niet meer de zorgzame, sterke en ‘ik doe het wel allemaal alleen’ Madelon. Paniekaanvallen, geen druppel energie en mijn zin in het leven was compleet verdwenen. Ik deed er alles aan om er maar zo snel mogelijk ‘vanaf’ te komen. Zat compleet in de weerstand en vast in het gevecht tegen de burn out.

Liever zou ik sterven dan zo verder leven.

Er kwam een artikel voorbij met een boodschap die insloeg als een bom: stop met vluchten. Ga er naartoe in plaats van ervan weg. Het raakte mijn ziel en ik wist: dit is waar.

Toen er weer een paniekaanval omhoog kwam, werd ik mij ineens bewust van mijn gedrag. Direct begon ik mezelf af te leiden. Oefeningen te doen. Alles om het maar niet te hoeven voelen. En als een diep innerlijk weten klonk het in mij: nee, stop. Blijf erbij. Ga naar het gevoel toe. Geef het ruimte.

Achteraf gezien één van de belangrijkste momenten in mijn leven. En nog steeds de leidraad in alles wat ik doe: kijk ernaar. Blijf erbij. Ga ernaartoe. Geef het ruimte. Precies wat we doen in een (familie)opstelling. Erkennen wat er is. Het volledig doorvoelen. Alleen dan en niet eerder, kan iets zich ook daadwerkelijk losmaken van jou.

Het patroon herhaalt zich, tot het werkelijk wordt aangekeken

Langzaam krabbelde ik weer op uit mijn burn out. Ik ging een NLP opleiding doen en dook in mijn eigen belemmerende patronen en conditioneringen. Vooral met mijn hoofd, want dat kende ik zo goed. Gedurende die opleiding startte ik mijn eigen coachpraktijk.

Ik dacht: nu snap ik het. Dit wat ik heb geleerd is fantastisch en moet ik doorgeven! Wat ik toen nog niet wist, was dat dit enkel het begin was van deze weg naar binnen (hoewel ik toen dacht al ‘best ver’ te zijn, little did I know – hahaha) en dat ik die eerste echte stap nog niet eens gemaakt had. Want met je hoofd iets begrijpen is iets compleet anders dan iets doorvoelen. Pas wanneer kennis je eigen ervaring is geworden, kun je spreken van wijsheid. En daar was ik zeker nog niet.

Toen ik begon met coachen (en ondernemen) kwamen alle bekende patronen dan ook direct weer aan het licht. Ik nam veel te veel verantwoordelijkheid, vond mezelf nooit echt goed genoeg en begon keihard te werken. Precies dezelfde patronen die ik in mijn ‘gewone baan’ ook tegenkwam.

Ook in mijn privéleven kwam ik keer op keer dezelfde patronen tegen. Na het afblazen van een huwelijk een maand voor de geplande datum, kwam ik in meerdere (kortstondige) relaties terecht. Met elke keer weer precies dezelfde spiegel. 

Het werd steeds pijnlijker duidelijk hoe diep mijn verlatingsangst geworteld zat, hoe afhankelijk ik werd en hoe hard ik ging werken om een relatie te laten slagen met een emotioneel totaal onbereikbare man. Ik verliet mezelf keer op keer voor de goedkeuring van een ander.  

Hoe zeer ik ook sleutelde aan mijn bedrijf, mijn relatie of mijn ‘mindset’, ik kwam telkens weer dezelfde patronen tegen. Tot grote frustratie en irritatie. Wat deed ik toch verkeerd?

De realisatie? Ik kan mijn omgeving en wat zich daar laat zien wel proberen te veranderen (kuch kuch – forceren), maar zolang de pijn van binnen niet wordt aangekeken, zal het zich keer op keer herhalen.

Mijn grote liefde: familieopstellingen

In de weg terug naar mezelf heb ik veel ‘geprobeerd’. Praattherapie, energetische behandelingen, NLP, hypnose en zelfs een keer Ayahuasca. Het bracht me steeds wel weer verder op mijn pad, maar voelde ook: dit raakt de kern niet. Er is niets daadwerkelijk ‘opgeruimd’.

Totdat familieopstellingen op mijn pad kwam. Aards, rauw, puur en soms snoeihard. Maar altijd exact wat je nodig hebt, ook als je dat in het moment met je verstand (nog) niet begrijpt. Het niet wegvluchten of bedekken maar aanschouwen van je schaduwzijden en de realiteit zoals deze is. Dat is verantwoordelijkheid nemen. En dát is wat mij betreft het enige dat kracht geeft.

Wat er tijdens een opstelling gebeurt klopt. Waarom dat zo is valt niet uit te leggen. Dat is iets wat je zelf mag ervaren. 

Dit moest mijn werk worden. En het werd nog zo veel meer dan dat. Het werd een levenswijze. Al flink wat jaren mag ik mijn leven wijden aan dit werk en ik blijf erdoor verwonderd. Dat ik dit nu zou doen had ik met geen mogelijkheid kunnen voorspellen. Mijn 25 jarige ik met een kantoorbaan staat nog elke dag perplex. Wat een geschenk.

Hoe langer ik mij met het systemisch werk bezig houdt, hoe meer ik mij realiseer: controle is een complete illusie. Dat wat ons beweegt is zoveel groter en wijzer dan wij ooit kunnen bedenken. Het leven brengt je precies daar waar je moet zijn. Als je de moed maar vindt je ogen te openen en naar binnen durft te kijken.

Ik ben er voor jou

Ik begrijp als geen ander dat innerlijk werk een kwetsbaar proces is, iets dat je niet aan ‘zo maar’ iemand toevertrouwt. Integriteit, veiligheid en op verantwoorde manier met het systemisch werk (en alles wat daarbij komt kijken) omgaan is voor mij essentieel. Wat mij betreft een must voor iedereen die zich met dit werk bezighoudt.

Mijn eigen innerlijke werk, het leven aangaan als leerschool en vakgericht ‘bijscholing’ is voor mij dan ook van de allerhoogste prioriteit. Sterker nog: het is de rode draad in alles wat ik doe. Alleen wanneer ik mij bewust ben van mijn eigen ‘sluiers’, mijn eigen handelen onderzoek en mijn eigen thema’s aanga, ben ik vrij om dit werk op juiste wijze te beoefenen.

Om de kwaliteit en integriteit verder te waarborgen zijn de opleidingen van de Kolibrie Academie geauditeerd en geregistreerd als opleidingsinstituut bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).

Hierbij een greep uit de opleidingen die ik heb gevolgd door de jaren heen, of de ervaring die ik heb opgedaan:

madelon vermeij opstellingen
  • Organisatieopstellingen (IVSW – Elmer Hendrix, Mieke Kox, Toine van Toor) in 2024
  • Train de Trainers – LIP opstellingen (IVSW – Mieke Kox) in 2024
  • Train de Trainers – LIP opstellingen (Centrum van Verbinders – Mieke Kox) in 2023
  • Train de Trainers – De Tao als Leidraad (IVSW – Elmer Hendrix) in 2022
  • Train de Trainers – De Tao als Leidraad (IVSW – Elmer Hendrix) in 2021
  • Opleiding Organisatieopstellingen (IVSW – Elmer Hendrix) in 2020
  • Opleiding Familieopstellingen in 2018
  • NLP life coach master in 2017/2018
  • NLP life coach practitioner in 2017 (met o.a. Hypnotherapie, EFT, Voice Dialogue en Body Dialogue)
  • Talloze opstellingsdagen als vraaginbrenger/representant bij verschillende instituten en begeleiders in familieopstellingen

Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.