De enige reis die er werkelijk toe doet, is de reis naar binnen

De enige reis die er werkelijk toe doet, is de reis naar binnen

Over de Kolibrie Acadmie

Het ontstond gewoon. Moeiteloos. Zo zou ik (Madelon) het begin van de Kolibrie Academie omschrijven. 

De afgelopen 6 jaar is mijn bedrijf (voorheen bekend onder de naam Madelon Alyssa) samen met mij opgegroeid van puber tot volwassene. En door de jaren heen is mijn passie en bevlogenheid voor familieopstellingen en systemisch werk alleen maar toegenomen.

Stiekem voelde ik het al een hele tijd: dit prachtige werk ga ik ooit doorgeven. Daar hoef ik niets voor te ‘doen’, dat moment dient zich vanzelf aan en zal helemaal kloppend zijn. En dat was ook zo. 

Dat moment kwam in april 2022 met de eerste 6-daagse training. Daarop volgde in december datzelfde jaar de eerste opleiding familieopstellingen, de tweede in januari en de derde in mei. En er zijn alweer 2 nieuwe rondes gepland. Ik voel mij elke dag een gezegend mens. En elke dag is het een feest 🙂

Benieuwd naar mijn persoonlijke proces? Lees dan verder.

Wie ben ik nu eigenlijk?

Een vraag die mij jarenlang bezig heeft gehouden.

Ik had werkelijk geen idee. Ik kon in de spiegel kijken en totaal dissociëren, want ik kende die vrouw – dat meisje – niet.

Ik was alleen maar naar buiten gericht, bezig met wat die ander van mij zou vinden. Bezig met het maar goed te doen voor iedereen. Daarmee hoopte ik gezien te worden, waardering te krijgen, dat ik ertoe zou doen of dacht ik dat ik ‘recht’ had op een gelijke behandeling.

Onbewust heb ik jaren naar liefde en erkenning gezocht, en beetje voor beetje raakte ik het contact met mezelf helemaal kwijt.

Wat alles veranderde

In 2017 kwam hier een abrupt einde aan. Ik zat helemaal muurvast in de zoveelste slechte relatie en werd onderuit geschopt door een burn out. Dit veranderde alles. Soms moet je de bodem raken om wakker geschud te worden.

In één klap was ik niet meer de zorgzame, sterke en ‘ik doe het wel allemaal alleen’ Madelon. Paniekaanvallen, geen druppel energie en mijn zin in het leven was compleet verdwenen.

Liever zou ik sterven dan zo verder leven.

Voorzichtig werd ik eerlijker naar mezelf. Beetje voor beetje begon ik laagjes en maskers af te pellen. Naar binnen gaan keren. 

Gaan ontdekken wie Madelon nu eigenlijk is. Wie ben Ik?

Het patroon herhaalt zich, tot het werkelijk wordt aangekeken. Elke keer weer.

Aan het begin van deze reis naar binnen (hoewel ik toen dacht al ‘best ver’ te zijn, little did I know – hahaha) ontstond het verlangen om iets te gaan doen wat daadwerkelijk bij zou dragen aan de wereld. 

Ik besloot om coach te worden. En daarmee dus ook direct ondernemer. Zodat ik andere mensen kon helpen met datgene wat mij was overkomen én niet meer de frustratie van een werkgever hoefde te ervaren. Nou dat heb ik geweten.

Alle bekende patronen kwamen direct aan het licht. Ik nam veel te veel verantwoordelijkheid, vond mezelf nooit echt goed genoeg en begon keihard te werken. Precies dezelfde patronen die ik in mijn ‘gewone baan’ ook tegenkwam. Wat een verassing 😉

Ook in mijn privéleven kwam ik keer op keer dezelfde patronen tegen. Na het afblazen van een huwelijk een maand voor de geplande datum, kwam ik in meerdere (kortstondige) relaties terecht. Met elk weer precies dezelfde spiegel. 

Het werd steeds pijnlijker duidelijk hoe diep mijn verlatingsangst geworteld zat, hoe afhankelijk ik werd en hoe hard ik ging werken om een relatie te laten slagen met een emotioneel totaal onbereikbare man. Ik verliet mezelf keer op keer voor de goedkeuring van een ander.  

Hoe zeer ik ook sleutelde aan mijn bedrijf, mijn relatie of mijn ‘mindset’, ik kwam telkens weer dezelfde patronen tegen.

De conclusie? Ik kan mijn omgeving en wat zich daar laat zien wel proberen te veranderen (kuch kuch – forceren), zo lang het patroon van binnen niet werd aangekeken zal het zich keer op keer herhalen.

madelon alyssa vermeij familieopsteller

Wat leeft in de onderstroom, zie je terug in de realiteit

Door wat het leven mij keer op keer liet zien begon ik mij steeds meer te realiseren: “Wacht eens even, maar alles is alleen maar een spiegel!”.

In theoretische zin ‘wist’ ik dat wel, maar iets weten en echt belichamen/voelen zijn twee compleet verschillende dingen. 

En dus begon ik dit keer écht verantwoordelijkheid te nemen voor alle spiegels die ik kreeg. 

In mijn relaties, binnen mijn familie, in vriendschappen en in simpelweg de dagelijkse realiteit.

Het bewustzijn op mijn handelingen nam toe doordat ik mij consistent begon af te vragen: waarom doe ik wat ik doe? Wat is mijn intentie? Wat is de oorsprong van deze beweging?

Precies dáár vindt de meeste heling plaats: de capaciteit om met je aandacht in en bij jezelf te blijven en verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er in jou gebeurt. JA te zeggen tegen je triggers en erbij aanwezig te blijven. 

Alleen dan kan de diepe pijn die eraan ten grondslag ligt ook vrijkomen en zich losmaken van jou.

Familieopstellingen: Het leven aangaan met een open hart

In die reis terug naar mezelf heb ik veel ‘geprobeerd’. 

Praattherapie, energetische behandelingen, NLP, hypnose en zelfs een keer Ayahuasca. Het bracht me steeds wel iets, maar voelde ook: dit raakt de kern niet. 

Totdat familieopstellingen op mijn pad kwam. Zo aards, rauw en soms snoeihard. Maar altijd exact wat je nodig hebt, ook als je dat in het moment met je verstand (nog) niet begrijpt. Het niet wegvluchten of bedekken maar aanschouwen van je schaduwzijden en de realiteit zoals deze is. Dat is verantwoordelijkheid nemen. En dát is wat mij betreft het enige dat kracht geeft.

Wat er tijdens een opstelling gebeurt klopt. Daar ben ik tot het diepst van mijn ziel van overtuigd. Waarom dat zo is valt niet uit te leggen. Dat is iets wat je zelf mag ervaren. 

Dit moest mijn werk worden. En het werd nog zo veel meer dan dat. Het werd een levenswijze. Al 5 jaar mag ik mijn leven wijden aan dit ambacht en ik blijf erdoor betoverd. Het is niet langer ‘mijn’ werk of een ‘ik’ die iets neerzet. Het beweegt door mij heen. 

Ik had werkelijk geen keus. Het was (en is nog steeds) de enige weg.

Het heeft mijn hart geopend. Niet voor een ‘iemand’, maar voor het leven zelf en alles wat dat leven mij te bieden heeft. 

Zelfbewustzijn op één

Ik begrijp dat innerlijk werk een kwetsbaar proces is, iets wat je niet aan ‘zomaar’ iemand toevertrouwt. Niets is voor mij dan ook belangrijker dan dat ik op een veilige en verantwoorde manier met jouw kwetsbare stukken omga. Mijn eigen innerlijke werk en bijscholing is voor mij dan ook van de allerhoogste prioriteit.

Om de kwaliteit en integriteit verder te waarborgen zijn de opleidingen van Madelon Alyssa geauditeerd en geregistreerd als opleidingsinstituut bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO)

Jaarlijks woon ik meerdere opstellingsdagen bij van collega-opstellers of mijn trainer Elmer Hendrix van Instituut voor Systemisch werk (hij heeft o.a. Elst van Steijn van het boek De Fontein opgeleid), danwel voor mijn leerervaring en representant, danwel als vraaginbrenger en mijn eigen ‘innerlijke opschoning’.

Ook volg ik vrijwel elk jaar een verdiepende training als bijscholing. Hierbij een greep uit de opleidingen die ik heb gevolgd door de jaren heen, of de ervaring die ik heb opgedaan:

madelon vermeij opstellingen

Even kennismaken?

Ik kan mij goed voorstellen dat je nog wel wat vragen hebt over de opleiding of kennis wilt maken met de trainer. Dat mag natuurlijk altijd en is geheel vrijblijvend.

Tijdens dit gesprek onderzoeken we samen of de opleiding bij je past en mag je alle vragen stellen die je mogelijk nog hebt.

Plan hieronder eenvoudig zelf je afspraak in met Madelon.

madelon alyssa opleiding familieopstellingen

Even kennismaken?

Ik kan mij goed voorstellen dat je nog wel wat vragen hebt over de opleiding of kennis wilt maken met de trainer. Dat mag natuurlijk altijd en is geheel vrijblijvend.

Tijdens dit gesprek onderzoeken we samen of de opleiding bij je past en mag je alle vragen stellen die je mogelijk nog hebt.

Plan hieronder eenvoudig zelf je afspraak in met Madelon.

madelon alyssa opleiding familieopstellingen