familieopstellingen in nijmegen

Eéndaagse workshop familieopstellingen

Laat je verwonderen

In stilstand zit beweging

Of we nu willen of niet, we zijn onlosmakelijk verbonden met ons familiesysteem van herkomst. De plek die we in het familiesysteem (veelal onbewust) innemen, de trauma’s uit onze jeugd, de opgedane conditioneringen en overgenomen patronen, hebben grote invloed op hoe we ons gedragen, voelen en zelfs hoe we denken. Én vooral: in de mate waarin we het onszelf werkelijk goed kunnen laten gaan.

Middels een familieopstelling ontstaat de mogelijkheid om je los te weken van de belastende patronen en conditioneringen, terwijl je al het mooie in je hart sluit. Door diep inzicht op te doen wat er in de ‘onderstroom’ werkelijk speelt, kan oude pijn naar de oppervlakte komen en doorvoelt worden. Het brengt beweging in dat wat vast lijkt te zitten. 

“De familieopstelling van Madelon was een bijzondere ervaring! 

Madelon begeleidt de opstelling vanuit een veilige bedding naar waar de kern van het ‘probleem’ zit. Ik was al fan van familieopstellingen, maar Madelon zet het zo uniek en op eigen wijze neer. Ik zou haar zeker aanraden als je merkt dat je vastloopt en de kracht van een familieopstelling wilt ervaren!”

– Marye

“Nu, na twee maanden, voel ik nog steeds dagelijks wat ik op mijn schouders neig te dragen terwijl dat niet hoeft. Door dat inzicht is het zoveel gemakkelijker geworden voor mij afstand te doen van zaken die niet van mij zijn, zaken waar ik geen invloed op heb, en voel ik mij lichter, sterker, steviger en vrolijker. De laatste omhelzing tijdens mijn opstelling draag ik veel bij me en resoneert liefdevol door.

Ik voel me dankbaar en ben blij dat ik mij deze ervaring gegund heb.”

– Carrie

“Een deel van mij was sceptisch en bang, maar ik heb totaal geen spijt van deze dag (was mijn allereerste familieopstelling).  Zoals Madelon zei: “Je hoofd begrijpt er niks van, je ziel begrijpt het volledig.” Met 6 opstellingen was het wel een intensieve dag, maar heel bijzonder. En een lekkere lunch en ook fijn dat je tips en een meditatie voor thuis krijgt.”

– Marije

Wanneer is een familieopstelling geschikt?

Waar loop je nu tegenaan? Dat is de vraag die ik altijd stel voor een opstelling. Hier hoef je geen concreet antwoord op te hebben, veel mensen vinden het lastig in woorden te vatten.

Een aantal voorbeelden:

 • Je wilt graag meer in verbinding te staan met jezelf
 • Het stroomt niet. Het leven verloopt moeizaam en stroperig
 • Je herkent bepaalde (belastende) patronen in je leven waar je last van hebt
 • Je krijgt steeds te maken met dezelfde (wellicht onverklaarbare) negatieve gedachten, gevoelens of gedragingen
 • Je bent een ‘wandelend hoofd’, en zou graag meer in verbinding staan met je gevoel/lichaam
 • Je loopt tegen van alles aan in je relatie(s), komt telkens in dezelfde soort dynamieken terecht (zoals verlatingsangst en bindingsangst) of je relaties lijken steeds maar weer te mislukken
 • Je bent zoekend: wat wil ik nu eigenlijk in het leven? Wie ben ik? Wat is voor mij belangrijk?
 • Je hebt moeite met het (h)erkennen van je grenzen en deze aan te geven
 • Je neemt vaak (te veel) verantwoordelijkheid en cijfert jezelf weg
 • Je vindt het lastig het onderscheid te maken tussen je gevoel (je intuïtie) en je hoofd (ego)
 • Je schiet makkelijk in ‘hard werken’ en alsmaar doen. Of je bent juist enorm passief en komt amper in beweging.
 • Je kind vertoont bepaalde (onverklaarbare) gedragingen/emoties die je graag zou willen onderzoeken

Maar ook:

 • Mentale problemen, zoals: burn out, depressies, suïcidale gedachten, verslavingen, eetproblemen, dwangmatige neigingen of herkent jezelf in labels, zoals: hooggevoeligheid, AD(H)D, angststoornis, borderline, autisme, etc.
 • Fysieke klachten (chronisch of terugkerend), symptomen en ziekten, zoals: darmproblemen, vastzittende nek/schouders, fibromyalgie, migraine, hernia’s, endometriose (of andere hormoon-gerelateerde problemen zoals PMS of PCOS), onvruchtbaarheid. Met een familieopstellingen kunnen we onderzoeken wat er in de onderstroom mogelijk speelt.

De dagelijkse realiteit en de realiteit op zielsniveau

Waar we in de dagelijkse realiteit vaak (onbewust) te maken hebben met overlevingsmechanismen, laat een opstelling de essentie zien. Het onderliggende trauma.

Zo kan het er in het dagelijks leven uitzien dat je moeder een sterke vrouw is. Altijd voor iedereen klaarstaat en alle ballen in de lucht houdt. Terwijl ze er in de opstelling wellicht erg krachteloos, moe en verloren bijstaat.

De ‘sterke vrouw’ is het overlevingsmechanisme. Een manier om staande te blijven. Wat de opstelling laat zien is wat er werkelijk in de diepte speelt. Het onderliggende trauma.

Wellicht herken je zelf ook wat overlevingsmechanismen. Zoals hard werken, je groot houden, vluchten in je telefoon/tv/werk, alles heel goed willen doen, rationaliseren, mensen wegduwen wanneer ze te dichtbij komen of je juist willen vastklampen. Er zijn er werkelijk talloze te bedenken.

Wat de opstelling laat zien, is wat er onder het overlevingsmechanisme schuilgaat, dat wat er in essentie speelt.

Door dat aan te kijken en te doorvoelen, kan er een helende beweging op gang komen.

familieopstellingen in nijmegen kolibrie academie

Het resultaat van een familieopstelling

Eén opstelling gaat niet al je problemen oplossen. Helaas. Duurzame verandering komt niet in de vorm van een quick fix.

Soms merk je na een familieopstelling direct verandering. Veel vaker worden er zaadjes geplant die tijd en aandacht nodig hebben om te ontkiemen. Voor de één duurt dit een week, voor de ander een maand en voor weer iemand anders jaren.

Dit vindt het hoofd natuurlijk niet altijd even leuk, die wil direct en snel resultaat. En het ook nog helemaal kunnen begrijpen. Helaas is dat met een familieopstelling zelden het geval. Vaak wordt er zelfs iets compleet anders zichtbaar dan je verwacht had. Maar wél exact wat je nodig hebt.

Hoe meer jij er met je hoofd tussen zit, hoe minder ruimte het zaadje krijgt om tot bloei te komen. Een opstelling nodigt je uit tot overgave en vertrouwen.

Jouw capaciteit om het niet te willen begrijpen en het helingsproces zijn natuurlijke weg te laten vervolgen, is helpend om een opstelling te laten doorwerken. De ziel begrijpt het toch wel. Die komt onvermijdelijk in beweging. Gun jij het jezelf daarop te vertrouwen?

Ja, het kan best spannend zijn

Ben je nieuw met familieopstellingen dan zou het zo maar kunnen dat het spannend voelt. Dat geldt overigens ook wanneer je er niet nieuw mee bent. Dan kan het soms fijn zijn als het hoofd wat meer duidelijkheid krijgt.

Wil je meer weten over hoe zo’n familieopstelling er nu inhoudelijk uitziet, wat je kunt verwachten en hoe ik te werk ga als begeleider? Lees of luister dan naar: wat kan ik verwachten van een familieopstelling:

familieopstellingen madelon

De kracht van de groep

Waarom werken we in een groep met opstellingen? Wat mij betreft heeft dit een aantal prachtige voordelen ten opzichte van één-op-één werk.

 • Elke opstelling is in meer of mindere mate voor iedereen. Op het moment dat je representant bent of een opstelling van iemand anders waarneemt, kan ook jij diep bewogen worden. Je ziel herkent het thema en kwartjes kunnen vallen. Ik zeg altijd gekscherend: “je krijgt eigenlijk meerdere opstellingen voor de prijs van één.”
 • Je bent niet alleen. (H)erkenning heelt. Het besef dat je niet de enige bent in jouw thema’s kan je veel rust en steun brengen. De verbinding en gedragenheid die je op zo’n dag samen ervaart kan op zichzelf al diep helend zijn.
 • Kwetsbaarheid brengt beweging. Toegeven dat je ‘last’ hebt van bepaalde dingen en je pijnstukken blootleggen is over het algemeen niet iets wat je dagelijks doet. Zeker niet voor een groep vreemden. Alleen dit brengt al beweging.
 • Je voorstellingsvermogen verruimt. Door de verschillende rollen als representant te ervaren kan oordeel wegvallen en compassie naar anderen toenemen. Dat geeft lucht.
Lottie Van den BoomenLottie Van den Boomen
23:55 15 Jul 24
Mijn opstelling bij Madelon was een intense, confronterende ervaring, die letterlijk en figuurlijk veel beweging en inzicht heeft gebracht. Madelon, biedt bedding en veiligheid door ook vooraf duidelijk en helder te zijn in haar manier van werken. Ik heb me door wat de opstelling me liet ervaren, soms opgelaten gevoeld, maar Madelon voelde voor mij zonder oordeel en feilloos in haar afstemming. Daarnaast voelde haar manier van ‘aanwezig’ zijn tevens als een anker. Madelon is niet zomaar een opsteller, ze voelt spátzuiver en heeft zich overduidelijk verdiept in een ambacht. Ohja, en ondertussen is ze met haar nuchtere aanwezigheid ook nog regelmatig ontzettend grappig, wat ook heerlijk is in de dynamiek op zo’n dag! Ik ben heel dankbaar dat je op mijn pad bent gekomen.
Josiene BorgersJosiene Borgers
05:30 27 May 24
Magisch hoe Madelon te werk gaat. Ze werkt met wat er op het moment is. Authentiek en puur. Daardoor transformerend.
gm materagm matera
17:41 22 May 24
Een mega waardevolle 2-daagse gehad. Bijna geen woorden aan te geven wat dit voor mij heeft betekent. Madelon begeleid rustig wat ik erg prettig vond! Daarnaast is de locatie ook echt top!
Lucien KleismanLucien Kleisman
15:12 22 May 24
Fantastische ervaring bij Madelon. Haar wijze van faciliteren zou ik omschrijven als liefdevol en to the point. Ik kom zeker terug.
MaartenMaarten
14:26 25 Mar 24
De workshop ‘Spelen met Systemisch werk’ kan ik absoluut aanraden. Bij Madelon ben je in goede handen! Madelon is kundig en authentiek.
Emmely de VisserEmmely de Visser
06:10 16 Mar 24
Een eendaagse familie opstelling gevolgd bij Madelon. Ik heb het ervaren als een heel waardevolle dag. Ik voelde van te voren veel spanning en weerstand, maar eenmaal op locatie heb ik mezelf direct veilig gevoeld. Madelon zet met haar rustige aanwezigheid en stem een heel veilige en prettige setting neer. Madelon voelt wat er nodig is of gezegd/gezien mag worden en de rest ontstaat. Heel bijzonder en waardevol!
Bo StraatmanBo Straatman
00:37 17 Feb 24
Vorige week een familie opstelling gedaan bij Madelon. Ik mocht een vraag inbrengen. Direct voelde ik me veilig en op m’n gemak. Ik ben van beiden erg onder de indruk, hoe mijn opstelling ging, maar ook met name hoe Madelon deze begeleidde. Dit was zo puur en kundig. In mijn ogen echt een gave. Ik ben dankbaar voor deze dag, het heeft me veel bevestiging gegeven en mooie nieuwe inzichten. Voor mijn gevoel is er weer een laagje afgepeld. 🙏
Anita IJpelaarAnita IJpelaar
12:26 24 Jan 24
Heel open ben ik er ingestapt en kende niemand uit de groep. Het voelde zo vertrouwd. Wat een rust gaat er uit van jou Madelon, je begeleiding en de energie die je uitstraalt. Deze dag heeft mij zoveel gebracht het heeft zoveel losgemaakt. Dankjewel ik kom graag terug.
Jennie PaulJennie Paul
14:52 22 Jan 24
Ik heb afgelopen zomer mijn opleiding familie-opstellingen afgerond bij Madelon. En merk dat mij dit veel heeft gebracht. Ik heb Madelon ervaren als een zeer ervaren familie-opsteller. Ze werkt zuiver en integer. Ze is ook heerlijk nuchter in d’r communicatie. Ze weet precies waar de essentie zit in een opstelling en weet daar met een zachte én duidelijke hand naar toe te bewegen. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf! Het is soms doodeng, maar doe het gewoon!
Paula van t GeloofPaula van t Geloof
14:57 29 Dec 23
Een intense familieopstellingendag meegemaakt. Ik kan met geen pen beschrijven wat ik voel als ik aan de beurt ben. Naast Madelon zit. Mijn vraag hardop uitspreek.Wat Madelon doet is pure magie. Zij zorgt voor een extreem veilige setting waarin ik me kalm en gedragen voel. De representanten voelen zich in de situatie in. De vragen die Madelon stelt. De antwoorden die worden gegeven. Madelon die mij en de representaten zinnen uit laat spreken. Zij doet precies wat nodig is. De uitwerking van deze dag vindt langzaam haar weg. Alleen daarom al is deze dag een aanrader.
Nennien B.Nennien B.
06:16 02 Nov 23
Madelon zet met haar rust, overzicht en ervaring een megaveilige setting neer waarin de “magie” van familieopstellingen plaats kan vinden. Mijn brein (ego) wil er soms nog teveel van snappen, terwijl mijn lichaam (en ziel) precies voelen dat het klopt.Tijdens de opleiding die ik bij haar aan het volgen ben werk je zelf allerlei thema’s door. Ik heb zoveel geleerd ondertussen; over mezelf, mijn patronen, emoties doorvoelen en loslaten, acceptatie van wat is, vertrouwen op mijn intuitie, goed in mijn lijf aanwezig zijn, afstemmen op mezelf en daarmee de onderstroom kunnen zien/ voelen. En dat alles naast de theoretische kennis en helende zinnen/ bewegingen die we gaandeweg onder de knie krijgen.Madelon is hierbij echt een deskundige leraar. Ze ademt en leeft de oordeelloze, op zichzelf afgestemde houding die nodig is als opsteller. Voor mij is zij echt een groot voorbeeld en ik ben blij dat ik haar als mentor heb gekozen om dit vak te leren.
Marloes LeuvenMarloes Leuven
09:15 16 Oct 23
De opleiding Familieopstellingen zit er bijna op voor mij en ik ben heel blij dat ik ervoor gekozen heb om deze te volgen. Eerder deed ik elders een opleiding volgens de ‘oude’ manier, maar het nieuwe opstellen vind ik zelf veel krachtiger, het gaat diep en bovendien sneller, wat heel fijn is want van een opstelling die meerdere uren kan duren word je echt heel suf.Madelon belichaamt heeft ontzettend veel kennis en belichaamt het ook. Ze is een fijne begeleider en trainer, geen opsmuk, gewoon puur en zuiver.
Marijke van EkerenMarijke van Ekeren
10:45 06 Oct 23
Na een jarenlange, moeizame reis van introspectie, heb ik eindelijk mijn doel bereikt: tevredenheid en vooral: rúst! Ik kan weer gaan genieten. Dankjewel Madelon, voor deze bijzondere, liefdevolle ervaring.
Charlotte Van RijswijkCharlotte Van Rijswijk
16:49 04 Oct 23
Marion BoendersMarion Boenders
06:13 28 Jun 23
Ik heb de opleiding bij Madelon bijna afgerond en merk dat dit een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Ik voel mij zoveel meer op mijn gemak met het leven zelf en alles wat daarin gebeurd. De manier waarop Madelon werkt is zuiver en integer. Ze weet precies waar de essentie zit en weet met zachte maar duidelijke hand te sturen waar nodig. Eigenschappen die ik enorm waardeer en die mij zoveel gebracht hebben. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf!
Lisa de KruijfLisa de Kruijf
19:28 20 Apr 23
Ik volg de opleiding bij Madelon en ben zo blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen! Madelon is eerlijk en helder. Geen poespas, gewoon zoals het is. Ze zorgt voor een veilige bedding en geeft je het vertrouwen om gewoon te oefenen en fouten te maken. Ik heb nu al zo veel gehad aan deze opleiding; ik kijk totaal anders naar uitdagingen die ik tegenkom en ervaar meer rust in mijn leven. Madelon is heel deskundig, maar komt niet over alsof ze het beter weet. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn met alles wat je bij je draagt. Ik ben heel dankbaar dat ik van Madelon mag leren en ze is een grote inspiratiebron voor mij!
js_loader


De weg naar binnen

De meeste groei vindt plaats in het dagelijks leven en is afhankelijk van jouw capaciteit om telkens de blik weer naar binnen te richten. Zelfonderzoek zorgt voor bewustzijn. Dat geeft de mogelijkheid om in moeilijke situaties bij jezelf aanwezig te blijven in plaats van een bekend (kind)patroon te schieten. Én te doorvoelen wat situaties in jou teweeg brengen. Iedere keer opnieuw.

Náár de pijn toe, in plaats van ervan weg.

Dat is wat emotionele/innerlijke volwassenheid inhoudt. De buitenwereld is uiteindelijk alleen maar een spiegel naar datgene wat in jou leeft. Niet altijd leuk, wél altijd een kans om dichterbij jezelf te komen. Familieopstellingen kunnen enorm helpend in dit proces van innerlijke groei en bewustwording.

Maar waar is al dat doorvoelen nu eigenlijk goed voor?

 • Je gaat met de stroom mee. Je geeft je over aan wat het leven van je vraagt, in plaats van dat je het leven probeert te forceren naar jou wensen en willen. Dit brengt een mate van moeiteloosheid en flow met zich mee.
 • Jij bent de belangrijkste persoon op de wereld. Je zet jezelf op één en zorgt heel goed voor jezelf, waardoor je automatisch datgene ‘doet’ wat juist is voor het grotere geheel.
 • Grenzen ga je op natuurlijke wijze voelen en aangeven.
 • Je bent meer aanwezig in het hier en nu. Daar waar het leven ervaren wordt.
 • Je gaat andere situaties, relaties en personen in je leven tegenkomen, passend bij de groei die je zelf hebt gemaakt. Als vanzelf.
 • Je voelt je vervult. Je geniet van de kleine dingen en ontdekt het wonderlijke in alles wat er nu al is.
 • Je ‘vindt’ er allemaal niet meer zo veel van. Alles is goed zoals het is.

Dit betekent niet dat je nooit meer iets pijnlijks of vervelends gaat ervaren. Sterker nog: dat is onderdeel van het leven. Het betekent vooral dat jouw innerlijke houding naar het leven en alles wat leven te bieden heeft verandert.

familieopstellingen systemisch werk opleiding

Hoe ziet een familieopstellingendag eruit?

1. Binnenkomst

Je mag een half uur eerder binnenkomen dan we starten. Hierdoor heb je voldoende tijd om even helemaal aan te komen en te onthaasten. Er staat koffie, thee en wat lekkers voor je klaar. Klets wat met andere deelnemers of zoek stilletjes een plekje. Alles mag, niets hoeft.

2. Kennismaking met jouw familiesysteem

We starten altijd met een systemische meditatie om je helemaal te laten landen in het hier en je kennis te laten maken met jouw familiesysteem. Daarna volgt kort wat uitleg en starten we met de eerste opstelling.

3. De (familie)opstellingen

Wanneer jij je geroepen voelt, mag je een vraag inbrengen. Vervolgens nodigen we representanten uit om verschillende rollen te representeren. Dit kunnen ouders zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Vaak werken we ook met zielsdelen (innerlijke kindsdelen), abstractheden (zoals het lot en de dood) of weten we niet voor wie of wat de representanten staan. Ook als toeschouwer of representant zul je merken dat je ten diepste bewogen wordt door de opstellingen ‘van anderen’. Tussentijds houden we regelmatig pauze en is er voldoende tijd voor vragen.

Heb je hier verdere vragen over? Check vooral even de FAQ onderaan deze pagina.

4. Afronding

Met een kort ritueel sluiten we de dag gezamenlijk af en ga je weer naar huis.

5. Na afloop

Na afloop ontvang je van mij een mail met wat tips ter nazorg. Ook ontvang je een geleide meditatie met daarin een oefening in aanwezigheid. Zodat je jezelf zo veel mogelijk kunt ondersteunen om het natuurlijke helingsproces te bevorderen. Vragen die achteraf nog in je opkomen mogen ook altijd gemaild worden. 

Data & aanmelden

woensdag 14 augustus
Plaatsen: Vol
 195,00
zaterdag 21 september
Plaatsen: 6 beschikbaar
 195,00
vrijdag 18 oktober
Plaatsen: 6 beschikbaar
 195,00
zondag 27 oktober
Plaatsen: 7 beschikbaar
 195,00
zondag 8 december
Plaatsen: 7 beschikbaar
 195,00
vrijdag 20 december
Plaatsen: 7 beschikbaar
 195,00

Aanmelden als representant

Alleen deelnemers aan de opleidingen van de Kolibrie Academie kunnen zich aanmelden als representant bij opstellingsdagen. 

Ben je deelnemer en wil je je aanmelden? Dan heb je daar een wachtwoord voor nodig. Mocht je die nog niet hebben ontvangen, mail dan even naar info@kolibrieacademie.nl


Leuk je te ontmoeten!

Mijn naam is Madelon en ik heb een grote passie voor het systemisch werk. Wat mij betreft is dit werk een way of life. Niets geeft mij meer vervulling dat hiermee ‘bezig zijn’. Ik ben dan ook enorm blij en dankbaar dat het leven mij hier heeft gebracht.

De spiegel naar binnen richten, mijn handelen onderzoeken en de verdieping opzoeken in mijn werk als begeleider (en als mens) staat op één. Belichamen wat ik uitdraag: ik zou haast zeggen dat ik geen keuze heb. Hoe zou ik anders mijn werk nog kunnen doen? Ook ik ben maar een mens (gelukkig) en heb zo nog mijn eigen processen te doorlopen. Die blijf ik met alle moed en liefde (en soms met enige weerstand) aangaan.

Ik heb mijn opleidingen tot (familie)opsteller en systemisch werker bij meerdere instituten gevold, maar veruit de meeste bij Elmer Hendrix en Mieke Kox van het Instituut voor Systemisch Werk. Deze manier van werken: naar de essentie toe, volgen wat zich laat zien, zonder afleidingen of ‘gedoe’, voelde voor mij kloppend. Het past bij me.

Mijn manier van werken kenmerkt zich door doen door niet te doen, met de passende interventie op het juiste moment. Soms zacht en terughoudend, soms confronterend en stevig. Wat er dan ook ‘nodig’ is op dat moment. Door het veld te laten spreken en te volgen wat de opstelling vraagt, kan ik het meest dienstbaar zijn aan jouw proces.

Meer weten over mij? Lees dan hier (een beknopte samenvatting) van mijn verhaal.

FAQ

Ja. Ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang je nu maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken.

Soms blijkt ook dat je vraag gedurende dag alsnog meer concreet wordt.

Wat belangrijk is, is dat jij nu in het dagelijks leven ergens tegenaan loopt. Oftewel: je moet ergens last van hebben. 

Bijvoorbeeld: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn out, depressie, lichamelijke aandoening(en). 

Oftewel: alles waardoor jij je maar belemmerd of tegengehouden voelt in het leven.

Een familieopstelling is niet geschikt om louter een nieuwsgierigheid te vervullen (bijvoorbeeld: ik ben benieuwd waarom mijn moeder is zoals ze is, of ik zou graag willen weten wat er allemaal in de vrouwenlijn zit).

Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.

Ja. Uit ervaring blijk bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt.

Soms blijkt dat de representant op jouw positie wel bij de diepere laag kan komen, dan kunnen we met deze representant verder werken (ook dat werkt gewoon door in jouw systeem).

Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau.

Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.

Je ziel begrijpt wat er gebeurt.

Je bent zeker niet de enige die hier moeite mee heeft.

Wat ik vrijwel altijd terug hoor – ook van de mensen die het in een groep enorm spannend vinden – dat het al heel snel ‘vertrouwd’ voelt samen. 

Uiteindelijk komt iedereen komt voor zichzelf met vaak behoorlijk kwetsbare stukken. Juist die kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn. 

Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt.

Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles.

Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak terug van mijn klanten hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.

Die ervaring gun ik jou ook.

Begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling en wat zich daar laat zien is veel ‘wijzer’ dan wij mensen. Het toont je exact waar je nu naar te kijken hebt. Dat wil zeggen: je krijgt nooit meer dan je kunt dragen (of minder).

Dit maakt het misschien wel de veiligste tool voor innerlijke groei. In alle jaren dat ik nu opstellingen begeleid (in groepsverband of 1:1) is er nog nooit een incident geweest waarbij iemand het niet kon dragen of niet uit de emotie kon stappen.

Disclaimer: Dit ‘risico’ bestaat eigenlijk alleen op het moment dat de begeleider niet voldoende op zichzelf is afgestemd, zich (onvoldoende) bewust is van de eigen thema’s en een opstelling gaat forceren of sturen. Daarbij dien je te letten op personen die beweren dat zij jouw problemen oplossen, allerlei adviezen geven, inspelen op afhankelijkheid, beweren de waarheid in pacht te hebben of zich ‘boven’ de groep plaatsen (vanuit oordeel, dus ze zijn ‘beter’ of ‘verder’ dan jij).

Uiteraard is het zinvol om te kijken of zij zelf een gedegen opleiding hebben gevolgd (minstens 15 dagen, verspreid over een langere periode) en wat zij doen aan zelfonderzoek en het eigen proces. Voor zover dat te beoordelen valt.

Tot slot: vertrouw op je eigen waarneming en onderbuikgevoel. Jij bent en blijft ten alle tijde je eigen hoogste autoriteit.

In een opstelling werken we met representanten. Dat wil zeggen dat andere deelnemers op de positie van de vraaginbrenger, vader, moeder, etc komen te staan. Ook jij kan hier dus voor gevraagd worden.

Dit is absoluut géén dramatherapie of een toneelstukje. Je bent ook niet in een andere staat van zijn. Sterker nog: een opstelling is vrij van drama en zo aards als het maar zijn kan. Als representant word je bewogen naar een plek in de ruimte. Je ervaart mogelijk fysieke of emotionele sensaties. En alles wat er is klopt precies. Hoe dat werkt valt niet uit te leggen. Dát het werkt kan alleen ervaren worden.

Toeval bestaat niet in een opstelling (en in het leven ook niet overigens). Jij wordt dan ook niet per toeval gevraagd als representant. De ervaring leert dat vrijwel altijd (in meer of mindere mate) een eigen thema wordt geraakt. Ook je voorstellingsvermogen wordt verruimd door het ervaren van de verschillende rollen. Waardoor oordeel van je af kan vallen en je steeds beter kunt waarnemen. Ook jij kan dus diep bewogen worden in een rol als representant.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Je kunt werkelijk waar helemaal niets fout (of goed) doen in een opstelling. Dat wat je al dan niet ‘doet’ is precies goed en kloppend voor de opstelling. Zelfs als je voor je gevoel compleet in je hoofd zit, maar ‘wat doet’ en er geen bal van snapt, zul je merken dat je toch op exact de juiste plek komt te staan.

Bovendien, ik voel altijd met je mee. Klopt iets dus écht niet, dan zal ik dat altijd aangeven. Dit komt zeer zelden tot nooit voor.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Als representant ervaar je enkel een stukje bewustzijn van de rol die je representeert. Het stroomt als het ware door je heen. Door uit de rol te stappen laat je dit direct weer los. Soms kan het zijn dat je nog wat naweeën ervaart, de ervaring leert dat dit maximaal een half uur duurt.

Blijft het langer aanwezig? Dan betekent dit altijd dat een eigen thema is geraakt. Daar hoef je overigens niets van te begrijpen, je hoeft ook niet te weten wat er precies geraakt is, je hoeft het alleen maar de ruimte te geven. Dit kan minstens net zo impact vol zijn als een eigen opstelling. Een cadeautje dus 🙂

Je kunt dus niets meenemen wat van een ander is. Nooit.

Op de hoogte gehouden worden van nieuwe data?

Staat er geen dag bij die je kunt, zijn de dagen vol of zijn er nog geen nieuwe data gepland? Schrijf je dan gratis in voor deze mailingslijst. Dan krijg je direct een mailtje wanneer nieuwe data bekend zijn. Verder vallen we je nergens mee lastig 😉.

Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.