
Ervaar de wonderlijke werking van een familieopstelling
Vanaf het moment dat je geboren wordt, maak je onderdeel uit van een systeem: het familiesysteem. Of je nu wilt of niet, je bent er onlosmakelijk mee verbonden.
Je krijgt mooie dingen mee – zoals in ieder geval het leven – maar vaak ook dingen die je belasten of belemmeren.
Met een familieopstelling ontstaat de mogelijkheid om je los te maken van de belastende dynamieken en patronen, terwijl je al het mooie in je hart sluit. Door diep inzicht op te doen wat er in de ‘onderstroom’ werkelijk speelt, kan oude pijn naar de oppervlakte komen en doorvoelt worden.
Het brengt beweging in dat wat vast lijkt te zitten.

Wanneer is een familieopstelling helpend?
Een aantal voorbeelden:
- Het stroomt niet. Het leven verloopt moeizaam en stroperig
- Je komt telkens in dezelfde (pijnlijke) patronen terecht
- Je bent een ‘wandelend hoofd’, en zou graag meer in verbinding staan met je gevoel/lichaam
- Je bent zoekend: wat wil ik nu eigenlijk in het leven? Wie ben ik? Wat is voor mij belangrijk?
- Je hebt moeite met het voelen van je grenzen en/of het aangeven van je grenzen
- Je hebt de neiging om te pleasen of jezelf onzichtbaar te maken
- Je neemt te veel verantwoordelijkheid en cijfert jezelf gemakkelijk weg
- Zorgen voor anderen gaat je gemakkelijk af, maar voor jezelf zorgen kost je veel moeite
- Je hebt de neiging om hard te werken of bezig te blijven, waardoor je jezelf voorbij rent
- Óf je bent juist passief en komt amper in beweging, blijft lang in twijfel hangen
- Je krijgt steeds te maken met dezelfde (onverklaarbare) negatieve gedachten, gevoelens of gedragingen
- Je loopt tegen dingen aan in je relatie(s). Misschien kom je telkens in dezelfde dynamiek terecht of je relaties lijken steeds maar weer te mislukken
Maar ook:
- Burn out, depressies, suïcidale gedachten, verslavingen, eetproblemen, dwangmatige neigingen of herkent jezelf in labels, zoals: hooggevoeligheid, AD(H)D, angststoornis, borderline, autisme, etc.
- Fysieke klachten, symptomen en ziekten, zoals: darmproblemen, vastzittende nek/schouders, fibromyalgie, migraine, hernia’s, endometriose (of andere hormoon-gerelateerde problemen zoals PMS of PCOS), onvruchtbaarheid.
Wil je een vraag inbrengen voor je kind of samen met je partner komen voor een relatieopstelling? Kijk dan eens op de pagina over relatie- en gezinsopstellingen.
Wat laat een familieopstelling zien?
Een opstelling laat zien wat er in de diepte werkelijk speelt.
Het gaat voorbij de uiterlijke symptomen, naar de angel van datgene waar je tegenaan loopt. Oftewel: we kijken voorbij het (vaak bekende) overlevingsmechanisme en onderzoeken het onderliggende trauma.
Vaak valt een opstelling met het hoofd niet te begrijpen, maar voelt de ziel dat het klopt wat er gebeurt.
Bijvoorbeeld:
Zo kan je moeder er in het dagelijks leven uitzien als een sterke vrouw. Ze staat altijd voor iedereen klaar en houdt alle ballen in de lucht. Terwijl ze er in de opstelling misschien afwezig, moe en verloren bijstaat.
De ‘sterke vrouw’ is het overlevingsmechanisme. Een manier om staande te blijven. Wat de opstelling laat zien is het onderliggende trauma.
Door dat wat er in de diepte speelt aan te kijken, te erkennen en te doorvoelen, kan er een helende beweging op gang komen die je leven blijvend veranderd.

Een familieopstelling is géén quick-fix
Een opstelling brengt inzicht en beweging, maar is geen wondermiddel om iets op te lossen. Ook is het geen manier om alsnog iets te halen wat je mogelijk tekortgekomen bent bij je ouders.
Soms merk je na een familieopstelling direct verandering. Veel vaker worden er zaadjes geplant die tijd en aandacht nodig hebben om te ontkiemen. Hoe minder jij er met je hoofd tussen zit, hoe meer ruimte het zaadje krijgt om tot bloei te komen. Dit is een proces wat soms wel jaren kan duren.
Een opstelling valt niet te voorspellen of te sturen. We kunnen het enkel laten ontstaan en volgen. Op die manier krijg je altijd exact wat je nodig hebt, niet altijd wat je wilt.

De kracht van de groep
- Elke opstelling is in meer of mindere mate voor iedereen. Op het moment dat je representant bent of een opstelling van iemand anders waarneemt, komt het vaak voor dat ook jij diep bewogen wordt. Representeren doe je dan ook zeker niet alleen voor de ander, dat doe je vooral voor jezelf.
- Je bent niet alleen. Het besef dat je niet de enige bent in jouw thema’s kan je veel rust en steun brengen. De verbinding en gedragenheid die je op zo’n dag samen ervaart kan je op zichzelf al diep raken.
- Kwetsbaarheid brengt beweging. Erkennen dat je ‘last’ hebt van bepaalde dingen is over het algemeen niet iets wat je dagelijks doet. Alleen dit brengt al beweging.
- Bevrijd van oordeel. Door de verschillende rollen als representant te ervaren en de opstellingen van anderen te zien, kan oordeel wegvallen en compassie toenemen. Daarmee kijk je zachter naar jezelf en naar de ander.
Hoe ziet een familieopstellingendag eruit?
1. Binnenkomst
Je mag een half uur eerder binnenkomen dan we starten. Hierdoor heb je voldoende tijd om even helemaal aan te komen en te onthaasten. Er staat koffie, thee en wat lekkers voor je klaar.
2. Kennismaking met jouw familiesysteem
Na een korte uitleg over de dag, starten we met een systemische meditatie om je te laten landen in het hier en nu en je kennis te laten maken met jouw familiesysteem. Daarna gaan we aan de slag met de eerste opstelling.
3. De (familie)opstellingen
Wanneer jij je geroepen voelt, mag je jouw vraag inbrengen. Representanten vertegenwoordigen vervolgens leden van je familiesysteem. Door de representanten fysiek in de ruimte op te stellen ontstaat er een beeld van de onderliggende dynamieken en de rol die jij daarin vervult. Zij kunnen ouders vertegenwoordigen, maar dit is lang niet altijd het geval. Zo kunnen we ook werken met innerlijk kindsdelen of de oorzaak van een ziekte.
Ook als toeschouwer of representant zul je merken dat je ten diepste bewogen wordt door de opstellingen ‘van anderen’. Tussentijds houden we regelmatig pauze en is er voldoende tijd voor vragen.
Heb je hier verdere vragen over? Check vooral even de FAQ onderaan deze pagina.
4. Afronding
Met een kort ritueel en eventueel een lichaamsgerichte oefening sluiten we de dag gezamenlijk af en ga je weer naar huis.
5. Na afloop
Na afloop ontvang je van mij een mail met wat tips ter nazorg. Vragen die achteraf nog in je opkomen mogen ook altijd gemaild worden.
Wil je meer weten over hoe zo’n familieopstelling er nu inhoudelijk uitziet, wat je kunt verwachten en hoe ik te werk ga als begeleider? Lees of luister dan naar: wat kan ik verwachten van een familieopstelling:

Hoe verder na een familieopstelling?
De beweging die tijdens een opstelling in gang is gezet, gaat ook na de opstelling gewoon door. Je kunt het proces niet versnellen of forceren. Wel kun je het voeden.
Je aandacht telkens terugbrengen naar je lichaam is daar misschien wel de belangrijkste manier van. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je in een eindeloze stroom aan gedachten zit, met je aandacht in het verleden of de toekomst bent, een trigger tegenkomt of in een bekend patroon schiet.
Neem dan eens de tijd om je aandacht naar je lichaam te brengen. Wat voel je? Welke fysieke sensaties neem je waar? Welke emoties neem je waar? Laat het simpelweg stromen. Zonder het te hoeven begrijpen of oplossen.
Praktische info
- Je mag als vraaginbrenger gegarandeerd een vraag inbrengen, die hoef je niet van te voren naar mij te sturen. Je kunt je ook alleen als representant aanmelden, je brengt dan geen eigen vraag in.
- Tijden: 10:00 tot +/- 16:00. Vanaf 09:30 mag je binnenlopen.
- Aantal deelnemers: Er zijn max 6 plekken voor vraaginbrengers. Aanvullend zijn er een aantal representanten bij die geen vraag inbrengen.
- Locatie: Velp (GE)
- Dagverzoging: Inclusief koffie, thee en iets lekkers
Aanmelden als vraaginbrenger
Aanmelden als representant
FAQ
Ja. Ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang je nu maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken.
Soms blijkt ook dat je vraag gedurende dag alsnog meer concreet wordt.
Wat belangrijk is, is dat jij nu in het dagelijks leven ergens tegenaan loopt. Oftewel: je moet ergens last van hebben.
Bijvoorbeeld: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn out, depressie, lichamelijke aandoening(en).
Oftewel: alles waardoor jij je maar belemmerd of tegengehouden voelt in het leven.
Een familieopstelling is niet geschikt om louter een nieuwsgierigheid te vervullen (bijvoorbeeld: ik ben benieuwd waarom mijn moeder is zoals ze is, of ik zou graag willen weten wat er allemaal in de vrouwenlijn zit).
Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.
Ja. Uit ervaring blijk bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt.
Soms blijkt dat de representant op jouw positie wel bij de diepere laag kan komen, dan kunnen we met deze representant verder werken (ook dat werkt gewoon door in jouw systeem).
Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau.
Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.
Je ziel begrijpt wat er gebeurt.
Je bent zeker niet de enige die hier moeite mee heeft.
Wat ik vrijwel altijd terug hoor – ook van de mensen die het in een groep enorm spannend vinden – dat het al heel snel ‘vertrouwd’ voelt samen.
Uiteindelijk komt iedereen komt voor zichzelf met vaak behoorlijk kwetsbare stukken. Juist die kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn.
Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt.
Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles.
Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak terug van mijn klanten hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.
Die ervaring gun ik jou ook.
Begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling en wat zich daar laat zien is veel ‘wijzer’ dan wij mensen. Het toont je exact waar je nu naar te kijken hebt. Dat wil zeggen: je krijgt nooit meer dan je kunt dragen (of minder).
Dit maakt het misschien wel de veiligste tool voor innerlijke groei. In alle jaren dat ik nu opstellingen begeleid (in groepsverband of 1:1) is er nog nooit een incident geweest waarbij iemand het niet kon dragen of niet uit de emotie kon stappen.
Disclaimer: Dit ‘risico’ bestaat eigenlijk alleen op het moment dat de begeleider niet voldoende op zichzelf is afgestemd, zich (onvoldoende) bewust is van de eigen thema’s en een opstelling gaat forceren of sturen. Daarbij dien je te letten op personen die beweren dat zij jouw problemen oplossen, allerlei adviezen geven, inspelen op afhankelijkheid, beweren de waarheid in pacht te hebben of zich ‘boven’ de groep plaatsen (vanuit oordeel, dus ze zijn ‘beter’ of ‘verder’ dan jij).
Uiteraard is het zinvol om te kijken of zij zelf een gedegen opleiding hebben gevolgd (minstens 15 dagen, verspreid over een langere periode) en wat zij doen aan zelfonderzoek en het eigen proces. Voor zover dat te beoordelen valt.
Tot slot: vertrouw op je eigen waarneming en onderbuikgevoel. Jij bent en blijft ten alle tijde je eigen hoogste autoriteit.
In een opstelling werken we met representanten. Dat wil zeggen dat andere deelnemers op de positie van de vraaginbrenger, vader, moeder, etc komen te staan. Ook jij kan hier dus voor gevraagd worden.
Dit is absoluut géén dramatherapie of een toneelstukje. Je bent ook niet in een andere staat van zijn. Sterker nog: een opstelling is vrij van drama en zo aards als het maar zijn kan. Als representant word je bewogen naar een plek in de ruimte. Je ervaart mogelijk fysieke of emotionele sensaties. En alles wat er is klopt precies. Hoe dat werkt valt niet uit te leggen. Dát het werkt kan alleen ervaren worden.
Toeval bestaat niet in een opstelling (en in het leven ook niet overigens). Jij wordt dan ook niet per toeval gevraagd als representant. De ervaring leert dat vrijwel altijd (in meer of mindere mate) een eigen thema wordt geraakt. Ook je voorstellingsvermogen wordt verruimd door het ervaren van de verschillende rollen. Waardoor oordeel van je af kan vallen en je steeds beter kunt waarnemen. Ook jij kan dus diep bewogen worden in een rol als representant.
Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’
Je kunt werkelijk waar helemaal niets fout (of goed) doen in een opstelling. Dat wat je al dan niet ‘doet’ is precies goed en kloppend voor de opstelling. Zelfs als je voor je gevoel compleet in je hoofd zit, maar ‘wat doet’ en er geen bal van snapt, zul je merken dat je toch op exact de juiste plek komt te staan.
Bovendien, ik voel altijd met je mee. Klopt iets dus écht niet, dan zal ik dat altijd aangeven. Dit komt zeer zelden tot nooit voor.
Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’
Als representant ervaar je enkel een stukje bewustzijn van de rol die je representeert. Het stroomt als het ware door je heen. Door uit de rol te stappen laat je dit direct weer los. Soms kan het zijn dat je nog wat naweeën ervaart, de ervaring leert dat dit maximaal een half uur duurt.
Blijft het langer aanwezig? Dan betekent dit altijd dat een eigen thema is geraakt. Daar hoef je overigens niets van te begrijpen, je hoeft ook niet te weten wat er precies geraakt is, je hoeft het alleen maar de ruimte te geven. Dit kan minstens net zo impact vol zijn als een eigen opstelling. Een cadeautje dus 🙂
Je kunt dus niets meenemen wat van een ander is. Nooit.

Leuk je te ontmoeten!
Mijn naam is Madelon, oprichtster en eigenaar van de Kolibrie Academie. Maar bovenal mens en gepassioneerd begeleidster van (familie)opstellingen.
Opstellingen hebben mij geleerd mijn aandacht naar binnen te richten. Niet van de pijnlijke processen weg te lopen, maar ze helemaal te doorleven. Náár de pijn toe, iedere keer opnieuw.
Dit heeft mij overgave gebracht aan dat wat er is. Hoe minder ik weet of wil, hoe meer open ik sta voor waartoe het leven mij uitnodigt. Uitdagingen zijn niet langer problemen, maar manieren om te groeien en mee te bewegen. Dat maakt het leven speels, rijk en levendig.
Ik ervaar nog elke dag de enorme impact die familieopstellingen op mijn kwaliteit van leven hebben gehad.
Bezig zijn met systemisch werk en dit werk doorgeven middels opleidingen, trainingen en workshops is wat ik het liefste doe.
Mijn manier van werken kenmerkt zich door doen door niet te doen, met de passende interventie op het juiste moment. Soms zacht en terughoudend, soms confronterend en stevig.
Door het veld te laten spreken en te volgen wat de opstelling vraagt, kan ik het meest dienstbaar zijn aan jouw proces.
Meer weten over mij? Lees dan hier (een beknopte samenvatting) van mijn verhaal.
Op de hoogte gehouden worden van nieuwe data?
Staat er geen dag bij die je kunt, zijn de dagen vol of zijn er nog geen nieuwe data gepland? Schrijf je dan gratis in voor deze mailingslijst. Dan krijg je direct een mailtje wanneer nieuwe data bekend zijn. Verder vallen we je nergens mee lastig 😉.