verdiepende training familieopstellingen nijmegen

Eéndaagse familieopstellingen

Onderzoek de essentie van datgene waar je tegenaan loopt en breng weer beweging in dat wat vast lijkt te zitten.

Een familieopstelling brengt beweging
in wat vast lijkt te zitten

Of we nu willen of niet, we zijn onlosmakelijk verbonden met ons familiesysteem van herkomst. De plek die we in het familiesysteem (veelal onbewust) innemen heeft grote invloed op hoe we ons gedragen, voelen en zelfs hoe we denken. 

Die plek brengt je mooie dingen en leert je bepaalde vaardigheden en kwaliteiten. Maar het kan ook belastend zijn. En je belemmeren je eigen weg te gaan in het leven. 

Een familieopstelling legt onzichtbare dynamieken bloot en maakt helder welke plek jij onbewust inneemt. Het brengt beweging in dat wat vast lijkt te zitten. 

Wanneer jij op je eigen plek staat kan je genieten van de stroom van het leven. Dat is wat in flow zijn werkelijk betekent.

“De familieopstelling van Madelon was een bijzondere ervaring! 

Madelon begeleidt de opstelling vanuit een veilige bedding naar waar de kern van het ‘probleem’ zit. Ik was al fan van familieopstellingen, maar Madelon zet het zo uniek en op eigen wijze neer. Ik zou haar zeker aanraden als je merkt dat je vastloopt en de kracht van een familieopstelling wilt ervaren!”

– Marye

“Een deel van mij was sceptisch en bang, maar ik heb totaal geen spijt van deze dag (was mijn allereerste familieopstelling).  Zoals Madelon zei: “Je hoofd begrijpt er niks van, je ziel begrijpt het volledig.” Met 6 opstellingen was het wel een intensieve dag, maar heel bijzonder. En een lekkere lunch en ook fijn dat je tips en een meditatie voor thuis krijgt.”

– Marije

“De familieopstelling was voor mij een hele verhelderende en bijzondere (levens)ervaring. 

Nu, na twee maanden, voel ik nog steeds dagelijks wat ik op mijn schouders neig te dragen terwijl dat niet hoeft. Door dat inzicht is het zoveel gemakkelijker geworden voor mij afstand te doen van zaken die niet van mij zijn, zaken waar ik geen invloed op heb, en voel ik mij lichter, sterker, steviger en vrolijker. De laatste omhelzing tijdens mijn opstelling draag ik veel bij me en resoneert liefdevol door.

Ik voel me dankbaar en ben blij dat ik mij deze ervaring gegund heb.”

– Carrie

Wanneer is een familieopstelling geschikt?

Het leven is niets anders een spiegel. Wanneer jij merkt dat je telkens in dezelfde situaties of herhalende patronen terecht komt, dezelfde emoties ervaart of in eenzelfde pijn geraakt wordt, is dat een uitnodiging naar binnen.

Een opstelling geeft inzicht in de dieperliggende oorzaak. De oorzaak ligt vrijwel altijd in het verleden. Die kun je niet meer veranderen. Ook valt er niets meer te ‘halen’ in het verleden. 

Je kunt alleen maar accepteren wat er was, je ouders in je hart sluiten en je eigen plek innemen. Met het hoofd lukt dat soms wel, maar de diepere laag (de onderstroom) verteld vaak een ander verhaal. En precies die laag, dáár gaan we naartoe met een opstelling. De essentie van dat waar je tegenaan loopt.

Welke ‘klachten’ zijn geschikt voor een opstelling?

Er is slechts één vereiste voor het kunnen doen voor een opstelling: je moet op dit moment daadwerkelijk ergens last van hebben.

 • Het stroomt niet. Het leven voelt moeizaam en als ‘hard werken’
 • Je hebt het gevoel er altijd alleen voor te staan of voelt je vaak eenzaam
 • Je voelt je snel afgewezen, aangevallen of gekwetst
 • Je bent veel met de ander bezig. Je wilt het graag goed doen of laat je gemakkelijk beïnvloeden
 • Je zit veel in je hoofd en vindt het lastig om écht te voelen.
 • Je hebt moeite met keuzes maken waardoor je soms heel lang in situaties blijft hangen waar je niet gelukkig van wordt
 • Je voelt dat er meer in je zit dan eruit komt
 • Je hebt moeite met het (h)erkennen van je grenzen
 • Je hebt last van beperkende gedachten, gevoelens of gedragingen, die je ervan weerhouden voluit te genieten van het leven
 • Je bent ongelukkig in je relatie of je relaties lijken steeds maar weer te mislukken
 • Ziekten en (mentale) aandoeningen. Zoals AD(H)D, depressie, burn out, suïcidale gedachten, verslavingen, eetstoornissen of (chronische)ziekten zoals kanker, fibromyalgie, migraine, prikkelbare darm of endometriose

Dit is het.

Waar we in de dagelijkse realiteit geconfronteerd worden met onze overlevingsmechanismen, laat een opstelling de essentie zien. Het onderliggende trauma.

Bijvoorbeeld: in de dagelijkse realiteit ervaar je een hele warme, goede band met je moeder. Terwijl je in de opstelling voelt dat de aanwezigheid van je moeder je vooral enorm benauwd. Het voelt beklemmend en helemaal niet fijn. 

Wat de opstelling laat zien, is wat er in essentie speelt.

Door dat aan te kijken en er helemaal ja tegen te zeggen, kan er een helende beweging op gang komen. Dit kan voor het hoofd soms behoorlijk verwarrend zijn, maar de ziel voelt dat het klopt.

Over het algemeen is dit niet iets waar we perse ‘zin’ in hebben, mogelijk voel je zelfs enorm veel weerstand, maar merk je tegelijk dat je er niet langer omheen kunt.

familieopstellingen in nijmegen kolibrie academie


De onzichtbare werking van het familiegeweten

Binnen familiesystemen heerst het familiegeweten. De gouden regel luidt binnen dat geweten: alles en iedereen hoort erbij. Iedereen heeft recht op zijn/haar eigen plek. Ongeacht wat ze al dan niet hebben gedaan. 

Op het moment dat iets of iemand buitengesloten wordt, of iemand niet meer op de juiste plek staat, ontstaat er disbalans.

Als jij nu in het leven tegen bepaalde dingen aanloopt, dan kun je er zo ongeveer de klok op gelijk zetten dat je niet op je juiste plek staat. Mijn vermoeden is, dat dit geldt voor zo’n 95% van de bevolking. Wat dat betreft zou iedereen waarschijnlijk baat hebben bij familieopstellingen.

Op je eigen plek staat geeft kracht, vertrouwen en schept de bedding voor werkelijk (innerlijk) volwassen worden en het jezelf heel goed laten gaan.

Welk resultaat mag je verwachten?

Eén opstelling gaat niet al je problemen oplossen. Helaas. Duurzame verandering komt niet in de vorm van een quick fix.

Soms merk je na een opstelling direct verandering. Veel vaker worden er zaadjes geplant die tijd en aandacht nodig hebben om te ontkiemen. Voor de één duurt dit een week, voor de ander een maand en voor weer iemand anders zelfs jaren.

Dit vindt het hoofd natuurlijk niet altijd even leuk. Het hoofd wil direct en snel resultaat. Helaas is dat met een opstelling zelden het geval. Vaak wordt er zelfs iets compleet anders zichtbaar dan je verwacht had. Maar wél exact wat je nodig hebt.

Hoe meer jij er met je hoofd tussen zit, hoe minder ruimte het zaadje krijgt om tot bloei te komen. Een opstelling nodigt je uit tot overgave en vertrouwen.

De ziel begrijpt het toch wel. Die komt onvermijdelijk in beweging. Daar hoef jij niets voor te doen. Best lekker toch?

Jouw capaciteit om het niet te willen begrijpen en het helingsproces zijn natuurlijke weg te laten vervolgen, dat is uiteindelijk bepalend voor de impact die een opstelling kan maken.

familieopstellingen madelon

De kracht van kwetsbaarheid

Waarom werken we in een groep met opstellingen? Wat mij betreft heeft dit een aantal prachtige voordelen ten opzichte van één-op-één werk.

 • Elke opstelling is in meer of mindere mate voor iedereen. In de kern hebben we allemaal dezelfde ‘issues’. Op het moment dat je representant bent in iemands opstelling of zelfs als je alleen maar aan de zijkant zit en een opstelling van iemand anders waarneemt, kan ook jij diep bewogen worden. Je ziel herkent het thema en ook in jou kunnen kwartjes vallen over je eigen patronen en gedragingen. Representant zijn doe je dan ook zeker niet louter ‘voor de ander’.
 • Je bent niet alleen. (H)erkenning heelt.Het besef dat je niet de enige bent in jouw thema’s kan je veel rust en steun brengen. Ja, je moet het uiteindelijk zelf doen, maar niet alleen. De verbinding en gedragenheid die je op zo’n dag samen ervaart kan op zichzelf al diep helend zijn.
 • Kwetsbaarheid brengt beweging. Toegeven dat je ‘last’ hebt van bepaalde dingen en je pijnstukken blootleggen is over het algemeen niet iets wat je dagelijks doet. Zeker niet voor een groep vreemden. De moed hebben om je uit te spreken is de eerste stap naar groei.
 • Je voorstellingsvermogen verruimt. Je wordt nooit voor niets uitgenodigd voor een bepaalde rol, het raakt onvermijdelijk ook je eigen thema’s. Door de verschillende rollen te ervaren kan oordeel wegvallen en kwartjes vallen omtrent je eigen thema’s en (familie)patronen.
Bo StraatmanBo Straatman
00:37 17 Feb 24
Vorige week een familie opstelling gedaan bij Madelon. Ik mocht een vraag inbrengen. Direct voelde ik me veilig en op m’n gemak. Ik ben van beiden erg onder de indruk, hoe mijn opstelling ging, maar ook met name hoe Madelon deze begeleidde. Dit was zo puur en kundig. In mijn ogen echt een gave. Ik ben dankbaar voor deze dag, het heeft me veel bevestiging gegeven en mooie nieuwe inzichten. Voor mijn gevoel is er weer een laagje afgepeld. 🙏
Anita IJpelaarAnita IJpelaar
12:26 24 Jan 24
Heel open ben ik er ingestapt en kende niemand uit de groep. Het voelde zo vertrouwd. Wat een rust gaat er uit van jou Madelon, je begeleiding en de energie die je uitstraalt. Deze dag heeft mij zoveel gebracht het heeft zoveel losgemaakt. Dankjewel ik kom graag terug.
Jennie PaulJennie Paul
14:52 22 Jan 24
Ik heb afgelopen zomer mijn opleiding familie-opstellingen afgerond bij Madelon. En merk dat mij dit veel heeft gebracht. Ik heb Madelon ervaren als een zeer ervaren familie-opsteller. Ze werkt zuiver en integer. Ze is ook heerlijk nuchter in d’r communicatie. Ze weet precies waar de essentie zit in een opstelling en weet daar met een zachte én duidelijke hand naar toe te bewegen. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf! Het is soms doodeng, maar doe het gewoon!
Paula van t GeloofPaula van t Geloof
14:57 29 Dec 23
Een intense familieopstellingendag meegemaakt. Ik kan met geen pen beschrijven wat ik voel als ik aan de beurt ben. Naast Madelon zit. Mijn vraag hardop uitspreek.Wat Madelon doet is pure magie. Zij zorgt voor een extreem veilige setting waarin ik me kalm en gedragen voel. De representanten voelen zich in de situatie in. De vragen die Madelon stelt. De antwoorden die worden gegeven. Madelon die mij en de representaten zinnen uit laat spreken. Zij doet precies wat nodig is. De uitwerking van deze dag vindt langzaam haar weg. Alleen daarom al is deze dag een aanrader.
Nennien B.Nennien B.
06:16 02 Nov 23
Madelon zet met haar rust, overzicht en ervaring een megaveilige setting neer waarin de “magie” van familieopstellingen plaats kan vinden. Mijn brein (ego) wil er soms nog teveel van snappen, terwijl mijn lichaam (en ziel) precies voelen dat het klopt.Tijdens de opleiding die ik bij haar aan het volgen ben werk je zelf allerlei thema’s door. Ik heb zoveel geleerd ondertussen; over mezelf, mijn patronen, emoties doorvoelen en loslaten, acceptatie van wat is, vertrouwen op mijn intuitie, goed in mijn lijf aanwezig zijn, afstemmen op mezelf en daarmee de onderstroom kunnen zien/ voelen. En dat alles naast de theoretische kennis en helende zinnen/ bewegingen die we gaandeweg onder de knie krijgen.Madelon is hierbij echt een deskundige leraar. Ze ademt en leeft de oordeelloze, op zichzelf afgestemde houding die nodig is als opsteller. Voor mij is zij echt een groot voorbeeld en ik ben blij dat ik haar als mentor heb gekozen om dit vak te leren.
Marloes LeuvenMarloes Leuven
09:15 16 Oct 23
De opleiding Familieopstellingen zit er bijna op voor mij en ik ben heel blij dat ik ervoor gekozen heb om deze te volgen. Eerder deed ik elders een opleiding volgens de ‘oude’ manier, maar het nieuwe opstellen vind ik zelf veel krachtiger, het gaat diep en bovendien sneller, wat heel fijn is want van een opstelling die meerdere uren kan duren word je echt heel suf.Madelon belichaamt heeft ontzettend veel kennis en belichaamt het ook. Ze is een fijne begeleider en trainer, geen opsmuk, gewoon puur en zuiver.
Marijke van EkerenMarijke van Ekeren
10:45 06 Oct 23
Na een jarenlange, moeizame reis van introspectie, heb ik eindelijk mijn doel bereikt: tevredenheid en vooral: rúst! Ik kan weer gaan genieten. Dankjewel Madelon, voor deze bijzondere, liefdevolle ervaring.
Charlotte Van RijswijkCharlotte Van Rijswijk
16:49 04 Oct 23
Marion BoendersMarion Boenders
06:13 28 Jun 23
Ik heb de opleiding bij Madelon bijna afgerond en merk dat dit een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Ik voel mij zoveel meer op mijn gemak met het leven zelf en alles wat daarin gebeurd. De manier waarop Madelon werkt is zuiver en integer. Ze weet precies waar de essentie zit en weet met zachte maar duidelijke hand te sturen waar nodig. Eigenschappen die ik enorm waardeer en die mij zoveel gebracht hebben. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf!
Lisa de KruijfLisa de Kruijf
19:28 20 Apr 23
Ik volg de opleiding bij Madelon en ben zo blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen! Madelon is eerlijk en helder. Geen poespas, gewoon zoals het is. Ze zorgt voor een veilige bedding en geeft je het vertrouwen om gewoon te oefenen en fouten te maken. Ik heb nu al zo veel gehad aan deze opleiding; ik kijk totaal anders naar uitdagingen die ik tegenkom en ervaar meer rust in mijn leven. Madelon is heel deskundig, maar komt niet over alsof ze het beter weet. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn met alles wat je bij je draagt. Ik ben heel dankbaar dat ik van Madelon mag leren en ze is een grote inspiratiebron voor mij!
js_loader


Neem de tijd

De meeste ‘heling’ vindt plaats in het dagelijks leven en jouw moed om de blik naar binnen te richten en aanwezig te blijven bij wat zich in jou laat zien. Familieopstellingen zijn enorm helpend bij het laten groeien van deze moed. Dit proces kost tijd. Bovendien valt het niet te versnellen.

Wanneer je jezelf de tijd gunt om telkens opnieuw de confrontatie met jezelf aan te gaan kun je daar down the line de vruchten van plukken:

 • Je laat controle los en geeft je over aan wat het leven van je vraagt. Dit brengt een mate van moeiteloosheid en flow met zich mee. Je gaat met de stroom mee.
 • Grenzen ga je op natuurlijke wijze voelen en aangeven
 • Je gaat je realiseren dat jij werkelijk de belangrijkste persoon op de wereld bent. Je zet jezelf op één en zorgt heel goed voor jezelf, waardoor je automatisch datgene ‘doet’ wat juist is voor het grotere geheel
 • Je volgt je eigen wijsheid en weg in het leven, los van wat anderen daar mogelijk van zouden vinden
 • Je bent meer aanwezig in het hier en nu. Daar waar het leven ervaren wordt. Je gaat dan ook meer leven in plaats van dat je wordt geleefd.
 • Je gaat andere situaties, relaties en personen in je leven aantrekken, passend bij de groei die je zelf hebt gemaakt.
 • Je gaat doen wat je innerlijke beweging je ingeeft, waardoor over het algemeen je acties meer impact maken en meer voldoening met zich meebrengen.
 • Je voelt je vervult zonder dat daar iets van buitenaf voor nodig is.

Om je te ondersteunen in dit proces, ontvang je na afloop een geleide meditatie die je kunt doen waar en wanneer je maar wilt. Wanneer jij een momentje naar binnen nodig hebt.

Hoe ziet een familieopstellingen dag eruit?

1. Binnenkomst

Je mag een half uur eerder binnenkomen dan we starten. Hierdoor heb je voldoende tijd om even helemaal aan te komen en te onthaasten. Er staat koffie, thee en wat lekkers voor je klaar. Klets wat met andere deelnemers of zoek stilletjes een plekje. Alles mag, niets hoeft.

2. Kennismaking met jouw familiesysteem

We starten altijd met een systemische meditatie om je helemaal te laten landen in het hier en je kennis te laten maken met jouw familiesysteem. Daarna volgt kort wat uitleg en starten we met de eerste opstelling.

3. De (familie)opstellingen

Wanneer jij je geroepen voelt, mag je een vraag inbrengen. Vervolgens nodigen we representanten uit om verschillende rollen te representeren. Dit kunnen ouders zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Vaak werken we ook met zielsdelen (innerlijke kindsdelen), abstractheden (zoals het lot en de dood) of weten we niet voor wie of wat de representanten staan. Ook als toeschouwer of representant zul je merken dat je ten diepste bewogen wordt door de opstellingen ‘van anderen’. Tussentijds houden we regelmatig pauze en is er voldoende tijd voor vragen.

Heb je hier verdere vragen over? Check vooral even de FAQ onderaan deze pagina.

4. Afronding

Met een kort ritueel sluiten we de dag gezamenlijk af en ga je weer naar huis.

5. Na afloop

Na afloop ontvang je van mij een mail met wat tips ter nazorg. Ook ontvang je een geleide meditatie met daarin een oefening in aanwezigheid. Zodat je jezelf zo veel mogelijk kunt ondersteunen om het natuurlijke helingsproces te bevorderen. Vragen die achteraf nog in je opkomen mogen ook altijd gemaild worden. 

Meer weten over hoe zo’n opstellingendag er nu concreet uitziet, wat je kunt verwachten en hoe ik te werk ga als begeleider? Lees dan het artikel: wat kan ik verwachten bij een familieopstellingendag?

madelon alyssa opleiding familieopstellingen


Doen door niet te doen

Deze dag wordt begeleid door Madelon. Met meer dan 5 jaar ervaring in het begeleiden van familieopstellingen (en 6 jaar als begeleider van innerlijke processen) zorgt ze voor een veilige bedding gedurende je proces.

Ze is opgeleid tot (familie)opsteller en systemisch coach bij meerdere instanties, maar voornamelijk laat zij zich inspireren door Elmer Hendrix van het Instituut voor Systemisch Werk.

Continu zelfonderzoek doen, haar eigen proces aangaan en haar competenties als opsteller en trainer verbeteren zijn drie belangrijke speerpunten in haar leven. Alleen dan kan het werk ook op een integere en juiste manier worden beoefend.

Haar manier van werken kenmerkt zich door doen door niet te doen. Door het veld te laten spreken en simpelweg te volgen wat zich aandient, ontstaan pure en soms rauwe helende bewegingen.

Meer weten over Madelon? Lees dan hier verder.

Bo StraatmanBo Straatman
00:37 17 Feb 24
Vorige week een familie opstelling gedaan bij Madelon. Ik mocht een vraag inbrengen. Direct voelde ik me veilig en op m’n gemak. Ik ben van beiden erg onder de indruk, hoe mijn opstelling ging, maar ook met name hoe Madelon deze begeleidde. Dit was zo puur en kundig. In mijn ogen echt een gave. Ik ben dankbaar voor deze dag, het heeft me veel bevestiging gegeven en mooie nieuwe inzichten. Voor mijn gevoel is er weer een laagje afgepeld. 🙏
Anita IJpelaarAnita IJpelaar
12:26 24 Jan 24
Heel open ben ik er ingestapt en kende niemand uit de groep. Het voelde zo vertrouwd. Wat een rust gaat er uit van jou Madelon, je begeleiding en de energie die je uitstraalt. Deze dag heeft mij zoveel gebracht het heeft zoveel losgemaakt. Dankjewel ik kom graag terug.
Jennie PaulJennie Paul
14:52 22 Jan 24
Ik heb afgelopen zomer mijn opleiding familie-opstellingen afgerond bij Madelon. En merk dat mij dit veel heeft gebracht. Ik heb Madelon ervaren als een zeer ervaren familie-opsteller. Ze werkt zuiver en integer. Ze is ook heerlijk nuchter in d’r communicatie. Ze weet precies waar de essentie zit in een opstelling en weet daar met een zachte én duidelijke hand naar toe te bewegen. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf! Het is soms doodeng, maar doe het gewoon!
Paula van t GeloofPaula van t Geloof
14:57 29 Dec 23
Een intense familieopstellingendag meegemaakt. Ik kan met geen pen beschrijven wat ik voel als ik aan de beurt ben. Naast Madelon zit. Mijn vraag hardop uitspreek.Wat Madelon doet is pure magie. Zij zorgt voor een extreem veilige setting waarin ik me kalm en gedragen voel. De representanten voelen zich in de situatie in. De vragen die Madelon stelt. De antwoorden die worden gegeven. Madelon die mij en de representaten zinnen uit laat spreken. Zij doet precies wat nodig is. De uitwerking van deze dag vindt langzaam haar weg. Alleen daarom al is deze dag een aanrader.
Nennien B.Nennien B.
06:16 02 Nov 23
Madelon zet met haar rust, overzicht en ervaring een megaveilige setting neer waarin de “magie” van familieopstellingen plaats kan vinden. Mijn brein (ego) wil er soms nog teveel van snappen, terwijl mijn lichaam (en ziel) precies voelen dat het klopt.Tijdens de opleiding die ik bij haar aan het volgen ben werk je zelf allerlei thema’s door. Ik heb zoveel geleerd ondertussen; over mezelf, mijn patronen, emoties doorvoelen en loslaten, acceptatie van wat is, vertrouwen op mijn intuitie, goed in mijn lijf aanwezig zijn, afstemmen op mezelf en daarmee de onderstroom kunnen zien/ voelen. En dat alles naast de theoretische kennis en helende zinnen/ bewegingen die we gaandeweg onder de knie krijgen.Madelon is hierbij echt een deskundige leraar. Ze ademt en leeft de oordeelloze, op zichzelf afgestemde houding die nodig is als opsteller. Voor mij is zij echt een groot voorbeeld en ik ben blij dat ik haar als mentor heb gekozen om dit vak te leren.
Marloes LeuvenMarloes Leuven
09:15 16 Oct 23
De opleiding Familieopstellingen zit er bijna op voor mij en ik ben heel blij dat ik ervoor gekozen heb om deze te volgen. Eerder deed ik elders een opleiding volgens de ‘oude’ manier, maar het nieuwe opstellen vind ik zelf veel krachtiger, het gaat diep en bovendien sneller, wat heel fijn is want van een opstelling die meerdere uren kan duren word je echt heel suf.Madelon belichaamt heeft ontzettend veel kennis en belichaamt het ook. Ze is een fijne begeleider en trainer, geen opsmuk, gewoon puur en zuiver.
Marijke van EkerenMarijke van Ekeren
10:45 06 Oct 23
Na een jarenlange, moeizame reis van introspectie, heb ik eindelijk mijn doel bereikt: tevredenheid en vooral: rúst! Ik kan weer gaan genieten. Dankjewel Madelon, voor deze bijzondere, liefdevolle ervaring.
Charlotte Van RijswijkCharlotte Van Rijswijk
16:49 04 Oct 23
Marion BoendersMarion Boenders
06:13 28 Jun 23
Ik heb de opleiding bij Madelon bijna afgerond en merk dat dit een enorme verandering in mijn leven heeft gebracht. Ik voel mij zoveel meer op mijn gemak met het leven zelf en alles wat daarin gebeurd. De manier waarop Madelon werkt is zuiver en integer. Ze weet precies waar de essentie zit en weet met zachte maar duidelijke hand te sturen waar nodig. Eigenschappen die ik enorm waardeer en die mij zoveel gebracht hebben. Ik gun iedereen deze investering in zichzelf!
Lisa de KruijfLisa de Kruijf
19:28 20 Apr 23
Ik volg de opleiding bij Madelon en ben zo blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen! Madelon is eerlijk en helder. Geen poespas, gewoon zoals het is. Ze zorgt voor een veilige bedding en geeft je het vertrouwen om gewoon te oefenen en fouten te maken. Ik heb nu al zo veel gehad aan deze opleiding; ik kijk totaal anders naar uitdagingen die ik tegenkom en ervaar meer rust in mijn leven. Madelon is heel deskundig, maar komt niet over alsof ze het beter weet. Ze laat iedereen in zijn of haar waarde en geeft je het gevoel dat je er helemaal mag zijn met alles wat je bij je draagt. Ik ben heel dankbaar dat ik van Madelon mag leren en ze is een grote inspiratiebron voor mij!
js_loader

Praktische info

 • We werken van 09:30 tot ongeveer 16:00. Vanaf 09:00 mag je binnenlopen om rustig te landen. Wil je daarna nog even (in stilte) blijven nagenieten met een kop thee, dan mag dat altijd
 • Er zijn 6 plekken voor vraaginbrengers. Aanvullend zijn er 6 representanten bij die geen vraag inbrengen. Zij volgen (of hebben gevolgd) een opleiding aan de Kolibrie Academie en zijn ervaren representanten. Zo houden we de bedding stevig, de groepen klein en is meer dan genoeg aandacht voor je persoonlijke proces.
 • Je mag als deelnemer gegarandeerd een vraag inbrengen. Meer informatie hierover vind je in de FAQ onderaan deze pagina
 • De dag vindt plaats op onze eigen locatie in Nijmegen, die uitstekend bereikbaar is vanaf de snelweg en met genoeg (gratis) parkeergelegenheid
 • Inclusief koffie, thee, lekkers en een lunch (verzorgt door luchtig.nu)

Data & aanmelden

vrijdag 8 maart
Plaatsen: Vol
 250,00
dinsdag 2 april
Plaatsen: 5 beschikbaar
 250,00
maandag 22 april
Plaatsen: 6 beschikbaar
 250,00
donderdag 23 mei
Plaatsen: 6 beschikbaar
 250,00
woensdag 5 juni
Plaatsen: 6 beschikbaar
 250,00
woensdag 19 juni
Plaatsen: 6 beschikbaar
 250,00

Aanmelden als representant

Alleen deelnemers aan de opleidingen van de Kolibrie Academie kunnen zich aanmelden als representant bij opstellingsdagen. 

Ben je deelnemer en wil je je aanmelden? Dan heb je daar een wachtwoord voor nodig. Mocht je die nog niet hebben ontvangen, mail dan even naar info@kolibrieacademie.nl

FAQ

Ja. Ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang je nu maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken.

Soms blijkt ook dat je vraag gedurende dag alsnog meer concreet wordt.

Wat belangrijk is, is dat jij nu in het dagelijks leven ergens tegenaan loopt. Oftewel: je moet ergens last van hebben. 

Bijvoorbeeld: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn out, depressie, lichamelijke aandoening(en). 

Oftewel: alles waardoor jij je maar belemmerd of tegengehouden voelt in het leven.

Een familieopstelling is niet geschikt om louter een nieuwsgierigheid te vervullen (bijvoorbeeld: ik ben benieuwd waarom mijn moeder is zoals ze is, of ik zou graag willen weten wat er allemaal in de vrouwenlijn zit).

Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.

Ja. Uit ervaring blijk bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt.

Soms blijkt dat de representant op jouw positie wel bij de diepere laag kan komen, dan kunnen we met deze representant verder werken (ook dat werkt gewoon door in jouw systeem).

Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau.

Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.

Je ziel begrijpt wat er gebeurt.

Je bent zeker niet de enige die hier moeite mee heeft.

Wat ik vrijwel altijd terug hoor – ook van de mensen die het in een groep enorm spannend vinden – dat het al heel snel ‘vertrouwd’ voelt samen. 

Uiteindelijk komt iedereen komt voor zichzelf met vaak behoorlijk kwetsbare stukken. Juist die kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn. 

Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt.

Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles.

Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak terug van mijn klanten hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.

Die ervaring gun ik jou ook.

Begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling en wat zich daar laat zien is veel ‘wijzer’ dan wij mensen. Het toont je exact waar je nu naar te kijken hebt. Dat wil zeggen: je krijgt nooit meer dan je kunt dragen (of minder).

Dit maakt het misschien wel de veiligste tool voor innerlijke groei. In alle jaren dat ik nu opstellingen begeleid (in groepsverband of 1:1) is er nog nooit een incident geweest waarbij iemand het niet kon dragen of niet uit de emotie kon stappen.

Disclaimer: Dit ‘risico’ bestaat eigenlijk alleen op het moment dat de begeleider niet voldoende op zichzelf is afgestemd, zich (onvoldoende) bewust is van de eigen thema’s en een opstelling gaat forceren of sturen. Daarbij dien je te letten op personen die beweren dat zij jouw problemen oplossen, allerlei adviezen geven, inspelen op afhankelijkheid, beweren de waarheid in pacht te hebben of zich ‘boven’ de groep plaatsen (vanuit oordeel, dus ze zijn ‘beter’ of ‘verder’ dan jij).

Uiteraard is het zinvol om te kijken of zij zelf een gedegen opleiding hebben gevolgd (minstens 15 dagen, verspreid over een langere periode) en wat zij doen aan zelfonderzoek en het eigen proces. Voor zover dat te beoordelen valt.

Tot slot: vertrouw op je eigen waarneming en onderbuikgevoel. Jij bent en blijft ten alle tijde je eigen hoogste autoriteit.

In een opstelling werken we met representanten. Dat wil zeggen dat andere deelnemers op de positie van de vraaginbrenger, vader, moeder, etc komen te staan. Ook jij kan hier dus voor gevraagd worden.

Dit is absoluut géén dramatherapie of een toneelstukje. Je bent ook niet in een andere staat van zijn. Sterker nog: een opstelling is vrij van drama en zo aards als het maar zijn kan. Als representant word je bewogen naar een plek in de ruimte. Je ervaart mogelijk fysieke of emotionele sensaties. En alles wat er is klopt precies. Hoe dat werkt valt niet uit te leggen. Dát het werkt kan alleen ervaren worden.

Toeval bestaat niet in een opstelling (en in het leven ook niet overigens). Jij wordt dan ook niet per toeval gevraagd als representant. De ervaring leert dat vrijwel altijd (in meer of mindere mate) een eigen thema wordt geraakt. Ook je voorstellingsvermogen wordt verruimd door het ervaren van de verschillende rollen. Waardoor oordeel van je af kan vallen en je steeds beter kunt waarnemen. Ook jij kan dus diep bewogen worden in een rol als representant.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Je kunt werkelijk waar helemaal niets fout (of goed) doen in een opstelling. Dat wat je al dan niet ‘doet’ is precies goed en kloppend voor de opstelling. Zelfs als je voor je gevoel compleet in je hoofd zit, maar ‘wat doet’ en er geen bal van snapt, zul je merken dat je toch op exact de juiste plek komt te staan.

Bovendien, ik voel altijd met je mee. Klopt iets dus écht niet, dan zal ik dat altijd aangeven. Dit komt zeer zelden tot nooit voor.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Als representant ervaar je enkel een stukje bewustzijn van de rol die je representeert. Het stroomt als het ware door je heen. Door uit de rol te stappen laat je dit direct weer los. Soms kan het zijn dat je nog wat naweeën ervaart, de ervaring leert dat dit maximaal een half uur duurt.

Blijft het langer aanwezig? Dan betekent dit altijd dat een eigen thema is geraakt. Daar hoef je overigens niets van te begrijpen, je hoeft ook niet te weten wat er precies geraakt is, je hoeft het alleen maar de ruimte te geven. Dit kan minstens net zo impact vol zijn als een eigen opstelling. Een cadeautje dus 🙂

Je kunt dus niets meenemen wat van een ander is. Nooit.

Op de hoogte gehouden worden van nieuwe data?

Staat er geen dag bij die je kunt, zijn de dagen vol of zijn er nog geen nieuwe data gepland? Schrijf je dan gratis in voor deze mailingslijst. Dan krijg je direct een mailtje wanneer nieuwe data bekend zijn. Verder vallen we je nergens mee lastig 😉.

Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.