ruimte huren nijmegen

FAQ

Hier vind je – je raadt het al – antwoord
op de meest gestelde vragen over de
opleiding of opstellingsdagen

FAQ over de opleiding Familieopstellingen

Absoluut, iedereen kan leren opstellen.

Het vraagt met name de bereidheid tot het naar binnen richten en het aankijken van het eigen innerlijke proces, wat je uiteindelijk kan maken tot een uitstekende opsteller.

Ja, zeker. Wel is het handig dat je nog niet helemaal ‘vreemd’ bent in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei. Wanneer jij je getrokken voelt tot de opleiding, bereid bent je eigen stukken aan te gaan, dan ben je helemaal welkom. 

Nee, dit werk heeft weinig te maken met cognitie. Je ziel begrijpt het. Iedereen kan dit werk dus leren, ongeacht je opleidingsniveau of achtergrond.

Na de opleiding beschik je over alle handvatten die je nodig hebt om geheel zelfstandig het vak familieopstellingen toe te passen in de praktijk, of dat nu in 1:1 setting is of met groepen. 

Ook zul je merken dat je zo veel inzichten hebt opgedaan gedurende deze opleiding en dusdanig geleerd hebt systemisch te kijken, waardoor – ook als je ander werk doet dan mensen begeleiden – je razendsnel kunt aanvoelen wat er in de ‘onderstroom’ werkelijk speelt. 

De interne processen die je aangaat gedurende deze opleiding zullen je gegarandeerd helpen meer voldoening, vreugde en liefde toe te laten in je leven.

Je bent meer gegrond en aanwezig in jezelf, wat je automatisch helpt moeitelozer en lichter door het leven te bewegen. Je gaat met de stroom mee zogezegd en voelt feilloos aan wanneer dit niet het geval is.

Het is in z’n geheel genomen een verrijking van je leven en verdieping in je werk.

De opleiding duurt 18 dagen verdeeld over meerdere blokken, met gemiddeld zo’n één blok per 3 á 4 weken. Een blok duurt 2 dagen (van 09:00 – 17:00). Er is zeer bewust gekozen voor géén ‘spoedcursus’ van 7 dagen achter elkaar, omdat dit ambacht vraagt om een volledige belichaming van het werk én het aangaan van je eigen proces. Dat is onmogelijk in een opleiding waarbij alle dagen achter elkaar worden gepland.

Op eigen initiatief worden er intervisiegroepen gevormd om te oefenen. Aangeraden wordt om tussen elk blok (vanaf blok 2) tenminste eenmaal te oefenen. Dit is geen verplicht onderdeel van de opleiding.

Ja, dit is ook de reden waarom we de groepen klein houden en met maximaal 12 deelnemers werken. Op deze manier is er voldoende ruimte voor iedereen om eigen opstellingen te ervaren én te oefenen met het opstellen. Dat zijn uiteindelijk ook de twee belangrijkste onderdelen van de opleiding.

Ja absoluut, deze opleiding is ook geschikt voor je innerlijke groei. Het is onvermijdelijk dat je innerlijk groeit gedurende deze opleiding. Diep inzicht in en kennis over het familiesysteem kan leven enorm verrijken. Wel is het natuurlijk de insteek om het ambacht familieopstellingen eigen te maken, daar is de lesstof op ingericht. Ook in het begeleiden zul je thema’s van jezelf tegenkomen die je herkent in het dagelijks leven.

Tijdens de opleiding leer je ook meerdere methodieken over het toepassen van familieopstellingen binnen 1:1 setting. Denk aan plaatsankers en ‘in the mind’.

Ook kun je het systemisch werk prima integreren in je huidige werk als begeleider, coach, therapeut, dokter, accountmanager, advocaat, etc. etc. etc.

Nee, examens zijn in mijn optiek niet passend binnen het ambacht van familieopstellingen. De innerlijke houding van de begeleider is essentieel voor het juiste en integer toepassen van dit vak, en dat valt niet te examineren.

Ja, in het laatste blok wordt er een certificaat van deelname uitgereikt bij een minimale aanwezigheid van 80%

Ja, je mag maximaal 4 dagen inhalen bij een andere opleiding (mits er plek is). Je betaald hiervoor een onkostenvergoeding voor de dagverzorging. Zie de algemene voorwaarden voor alle regels omtrent het inhalen van dagen.

Ja dat is mogelijk, dit kun je tijdens je aanmelding aangeven. Wil je andere afspraken maken rondom betaling? Neem daarvoor dan even contant met mij op: info@kolibrieacademie.nl

Nee, na aanmelding ontvang je een bevestiging van je aanmelding en een factuur met een aanbetaling. Deze aanbetaling bedraagt 10% van het totaalbedrag.

Het restbedrag wordt 30 dagen voor aanvang van de opleiding gefactureerd.

FAQ over workshops familieopstellingen

Ja. Ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang je nu maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken.

Soms blijkt ook dat je vraag gedurende dag alsnog meer concreet wordt.

Wat belangrijk is, is dat jij nu in het dagelijks leven ergens tegenaan loopt. Oftewel: je moet ergens last van hebben. 

Bijvoorbeeld: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn out, depressie, lichamelijke aandoening(en). 

Oftewel: alles waardoor jij je maar belemmerd of tegengehouden voelt in het leven.

Een familieopstelling is niet geschikt om louter een nieuwsgierigheid te vervullen (bijvoorbeeld: ik ben benieuwd waarom mijn moeder is zoals ze is, of ik zou graag willen weten wat er allemaal in de vrouwenlijn zit).

Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.

Ja. Uit ervaring blijk bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt.

Soms blijkt dat de representant op jouw positie wel bij de diepere laag kan komen, dan kunnen we met deze representant verder werken (ook dat werkt gewoon door in jouw systeem).

Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau.

Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.

Je ziel begrijpt wat er gebeurt.

Je bent zeker niet de enige die hier moeite mee heeft.

Wat ik vrijwel altijd terug hoor – ook van de mensen die het in een groep enorm spannend vinden – dat het al heel snel ‘vertrouwd’ voelt samen. 

Uiteindelijk komt iedereen komt voor zichzelf met vaak behoorlijk kwetsbare stukken. Juist die kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn. 

Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt.

Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles.

Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak terug van mijn klanten hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.

Die ervaring gun ik jou ook.

Begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling en wat zich daar laat zien is veel ‘wijzer’ dan wij mensen. Het toont je exact waar je nu naar te kijken hebt. Dat wil zeggen: je krijgt nooit meer dan je kunt dragen (of minder).

Dit maakt het misschien wel de veiligste tool voor innerlijke groei. In alle jaren dat ik nu opstellingen begeleid (in groepsverband of 1:1) is er nog nooit een incident geweest waarbij iemand het niet kon dragen of niet uit de emotie kon stappen.

Disclaimer: Dit ‘risico’ bestaat eigenlijk alleen op het moment dat de begeleider niet voldoende op zichzelf is afgestemd, zich (onvoldoende) bewust is van de eigen thema’s en een opstelling gaat forceren of sturen. Daarbij dien je te letten op personen die beweren dat zij jouw problemen oplossen, allerlei adviezen geven, inspelen op afhankelijkheid, beweren de waarheid in pacht te hebben of zich ‘boven’ de groep plaatsen (vanuit oordeel, dus ze zijn ‘beter’ of ‘verder’ dan jij).

Uiteraard is het zinvol om te kijken of zij zelf een gedegen opleiding hebben gevolgd (minstens 15 dagen, verspreid over een langere periode) en wat zij doen aan zelfonderzoek en het eigen proces. Voor zover dat te beoordelen valt.

Tot slot: vertrouw op je eigen waarneming en onderbuikgevoel. Jij bent en blijft ten alle tijde je eigen hoogste autoriteit.

In een opstelling werken we met representanten. Dat wil zeggen dat andere deelnemers op de positie van de vraaginbrenger, vader, moeder, etc komen te staan. Ook jij kan hier dus voor gevraagd worden.

Dit is absoluut géén dramatherapie of een toneelstukje. Je bent ook niet in een andere staat van zijn. Sterker nog: een opstelling is vrij van drama en zo aards als het maar zijn kan. Als representant word je bewogen naar een plek in de ruimte. Je ervaart mogelijk fysieke of emotionele sensaties. En alles wat er is klopt precies. Hoe dat werkt valt niet uit te leggen. Dát het werkt kan alleen ervaren worden.

Toeval bestaat niet in een opstelling (en in het leven ook niet overigens). Jij wordt dan ook niet per toeval gevraagd als representant. De ervaring leert dat vrijwel altijd (in meer of mindere mate) een eigen thema wordt geraakt. Ook je voorstellingsvermogen wordt verruimd door het ervaren van de verschillende rollen. Waardoor oordeel van je af kan vallen en je steeds beter kunt waarnemen. Ook jij kan dus diep bewogen worden in een rol als representant.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Je kunt werkelijk waar helemaal niets fout (of goed) doen in een opstelling. Dat wat je al dan niet ‘doet’ is precies goed en kloppend voor de opstelling. Zelfs als je voor je gevoel compleet in je hoofd zit, maar ‘wat doet’ en er geen bal van snapt, zul je merken dat je toch op exact de juiste plek komt te staan.

Bovendien, ik voel altijd met je mee. Klopt iets dus écht niet, dan zal ik dat altijd aangeven. Dit komt zeer zelden tot nooit voor.

Zie ook het kopje hierboven: ‘wat is een representant precies?’

Als representant ervaar je enkel een stukje bewustzijn van de rol die je representeert. Het stroomt als het ware door je heen. Door uit de rol te stappen laat je dit direct weer los. Soms kan het zijn dat je nog wat naweeën ervaart, de ervaring leert dat dit maximaal een half uur duurt.

Blijft het langer aanwezig? Dan betekent dit altijd dat een eigen thema is geraakt. Daar hoef je overigens niets van te begrijpen, je hoeft ook niet te weten wat er precies geraakt is, je hoeft het alleen maar de ruimte te geven. Dit kan minstens net zo impact vol zijn als een eigen opstelling. Een cadeautje dus 🙂

Je kunt dus niets meenemen wat van een ander is. Nooit.

Het is mogelijk je aanmelding eenmalig kosteloos te verzetten of te annuleren. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Check hier de algemene voorwaarden.

Nee, een dagworkshop kan helaas niet in termijnen worden betaald.

Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.