Kolibrie Academie maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Meer ‘flow’ in het leven, hoe doe je dat?

Meestromen met het leven, het klinkt heerlijk, maar hoe werkt dat nu precies? Want hoe weet je nu wanneer je werkelijk je intuïtie volgt en ‘meestroomt’ of je stiekem toch laat leiden door angst? Het kan nog best lastig zijn om dat onderscheid helder te maken.

Helaas heb ik geen kant en klaar antwoord op deze vraag. Wel kan ik je er iets meer over vertellen en wat je kunt doen om je meer bewust te worden van je handelen. Dat is uiteindelijk de eerste (onvermijdelijke) stap.

De meeste mensen laten zich leiden vanuit angst

Laat ik voorop stellen dat dat niet erg is. Maar wél handig als je je er bewust van bent, zeker als je verlangt naar een vol en vervullend leven. 

In grote lijnen kun je je op twee manieren laten bewegen: vanuit angst (en dus trauma) of door ‘dat wat ons beweegt’. Ook wel bekend als de Tao of ‘wat het leven van je vraagt’. Op het moment dat jij leeft in lijn met de Tao merk je dat het leven moeitelozer verloopt, je handelen meer impact heeft en het over het algemeen meer meezit. 

Laat jij je bewegen door angst merk je dat vaak aan stroperigheid, hard werken, je handelen kost (uiteindelijk) veel energie, als tegen de stroom invechten of je komt helemaal niet in beweging (gebrek aan daadkracht of motivatie). Als de resultaten van je handelen bovendien teleurstellend zijn of je uiteindelijk weinig voldoening of zingeving brengen is het plaatje compleet.

Dan leef je voor het grootste gedeelte vanuit je overlevingsmechanismen in plaats van vanuit dat wat je werkelijk bent: bewustzijn.

In ‘flow’ zijn kan niet zonder innerlijk werk

Wanneer je wilt leven in lijn met de Tao of met dat wat het leven van je vraagt, dan is het onvermijdelijk dat je met jezelf ‘aan de slag’ moet. Immers, hoe kun je anders het onderscheid maken wanneer je bewogen wordt uit angst of dat wat ons beweegt.

Innerlijk werk is meer dan alleen maar de therapie(en) die je doet of de zelfhulpboeken die je leest. De meeste groei zit in het dagelijkse leven: de situaties waarin je terecht komt, de patronen die je tegenkomt en alle triggers die je ervaart. Dat begint altijd met bewustwording. 

Een goede vraag die je jezelf kunt stellen om je bewustwording te verruimen, is bij alles wat je doet (of beter nog: wilt gaan doen) het volgende af te vragen: wat is nu eigenlijk mijn intentie? Wat wil ik nu wérkelijk hiermee bereiken? 

Dat vraagt iets van je: inspanning, moed en eerlijkheid. Inspanning, omdat je – in plaats van direct te handelen – je dat níet doet en je allereerst het oog naar binnen richt. Om vervolgens de moed te vinden om aanwezig te blijven bij wat er in je leeft (ook dit vraagt overigens weer inspanning). En vanuit daar eerlijkheid: inderdaad, dit kwam vanuit een pijn of angst die in mij geraakt werd en zegt niets over de situatie of de persoon waarmee ik te maken heb. 

Dit proces kan zeer confronterend en pijnlijk zijn. Je zal jezelf onder ogen moeten komen.

Constructief denken

Wanneer je jouw denken inzet om je eigen handelen en intenties te onderzoeken, gebruik je je denken constructief. In plaats van je te laten meesleuren van de ene zinloze gedachtestroom in de volgende. Dan ben je er natuurlijk nog niet, want de volgende stap is het daadwerkelijk doorvoelen van wat er in je geraakt wordt, maar je eerst bewust worden is een onmisbare stap in dat proces.

Stel dat je op sociale media een post voorbij ziet komen waar je het absoluut niet mee eens bent. Je voelt je boos worden. ‘Wat een onzin zeg! Wat denkt deze persoon wel niet’. Vanuit deze trigger kun je een comment plaatsen waarin je je ongezouten mening uit. Waarna je misschien wel in een eindeloze online discussie terecht komt.

Maar wat nu als je eerst eens stilstaat bij het gevoel dat de post oproept. Waarom wil je zo graag reageren? Komt dit vanuit een intentie om iets toe te voegen aan het gesprek, of wil je je gelijk halen? Gezien worden? Ertoe doen? 

Of dat nu gaat over ongevraagd advies geven (ja ook online), in de verdediging schieten, je gelijk willen halen of zoiets simpels als het achterlaten van een comment. Je handelingen (groot of klein) ondervragen brengt een schat aan informatie. 

Dit lukt natuurlijk alleen wanneer je ook eerlijk durft te zijn naar jezelf.

Ben jij bereid je overlevingsmechanismen op te offeren?

Meestromen met het leven vraagt soms grote offers. Je zal slachtofferschap op moeten geven, je schuldig moeten maken en pijnstukken onder ogen moeten komen. Het is een confronterend proces. 

Toch loont het enorm om dit innerlijke proces aan te gaan. Wanneer je je triggers leert herkennen en bij de onderliggende pijn kunt blijven, zónder te reageren vanuit die trigger, kan dit enorm veel in beweging zetten.

Wanneer je deze weg naar binnen aflegt, zul je merken dat het leven stukje bij beetje simpeler wordt, op een goede manier. Je voelt minder de behoefte om steeds ergens wat van te vinden of jezelf te bewijzen. Je wordt milder, naar jezelf en naar de ander. Dingen gebeuren meer als vanzelf – en jij beweegt daarin mee. 

Dat betekent niet dat je passief wordt, maar dat je je meer gaat richten op de (spaarzame) acties die binnen jouw controle liggen. De acties die je onderneemt, komen dan werkelijk vanuit jou en worden daarmee een stuk krachtiger en impactvoller.

Dit maakt de weg vrij voor een leven in flow. Een leven in verbinding met jezelf.