Familieopstellingen

Overstijg belemmerende patronen en gun jezelf een vrij & vol leven

Familieopstellingen

Overstijg belemmerende patronen en gun jezelf een vrij & vol leven

5/5

“Madelon blijft bij de kern, iets wat ik nog niet vaak heb gezien bij andere therapeuten of opstellers. Ze focust op eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht”

– Marlon Dijkhuizen

5/5

“Ik was al fan van familieopstellingen, maar Madelon zet het zo uniek en op eigen wijze neer. Ik zou haar zeker aanraden als je merkt dat je vastloopt en de kracht van een familieopstelling wilt ervaren!”

– Marye Rietman

5/5

“Madelon is een prachtmens, een autoriteit en iemand die heel goed belichaamt wat ze teacht. Als er een vervolg training komt, of ik zelf weer innerlijk werk wil doen, dan weet ik waar ik heen ga.”

– Namfon Dil

5/5

“Zowel als begeleider als trainer zorgt Madelon voor een veilige setting waarin je in staat wordt gesteld om te vertrouwen op het proces. Naast dat ik ontzettend veel van haar geleerd heb, is ze een heel fijn persoon om mee samen te werken. Ze heeft mij fan gemaakt van deze zuivere manier van werken.”

– Ellen Kok-Schut

Wanneer is een familieopstelling geschikt?

Patronen blijven zich maar herhalen. Je blijft tegen dezelfde situaties, relaties of gevoelens aanlopen. Soms lijk je er even vanaf te zijn, maar komt het toch weer terug.

Het stroomt niet. Dingen in je leven verlopen moeizaam en gaan niet vanzelf. Misschien ervaar je zelfs veel tegenslag of pech in het leven.

Pleasegedrag, perfectionisme, jezelf pushen en bekritiseren zijn herkenbare termen voor je.

Je zit veel in je hoofd en vindt het lastig om te voelen en in je lijf aanwezig te zijn. 

Je hebt moeite met keuzes maken en richting bepalen waardoor je heel lang in situaties blijft hangen waar je niet gelukkig van wordt.

Je houdt jezelf in, je leeft niet voluit. Je slikt woorden in, doet niet wat je werkelijk voelt dat je zou moeten doen of je probeert in ‘de norm’ te passen

Relaties lijken steeds maar weer te mislukken. Je komt bijvoorbeeld telkens dezelfde ‘foute’ partners tegen of beland bijvoorbeeld in een verlatingsangst/bindingsangst dynamiek.

Je hebt last van gevoelens waarvan je niet kunt plaatsen waar ze vandaan komen, maar ze beperken je telkens opnieuw in het ten volste kunnen genieten van het leven.

Bij allerlei andere mentale/fysieke aandoeningen, zoals depressie, burn out, suïcidale gedachten/neigingen, verslavingen, eetstoornissen of fysieke aandoeningen zoals bijvoorbeeld migraine.

Eigenlijk – om het maar even samen te vatten – is een familieopstelling in vrijwel alle situaties waar je nu tegenaan loopt een goed idee. Ook met issues die ogenschijnlijk niet gerelateerd zijn aan je familie of opvoeding.

Hoe het werkt? Dat weet niemand.

Dát het werkt heeft zich in de praktijk veelvoudig bewezen.

Een familieopstelling laat glashelder zien waar de angel zit van datgene waar je nu tegenaan loopt. De bron wordt zichtbaar.

Waar je met andere therapievormen vaak meer aan de uiterlijke verschijningen van de die bron werkt (aka de symptomen), werk je met familieopstellingen op de diepste laag, ook wel de zielslaag of onderstroom genoemd.

Het beste woord dat past bij familieopstellingen? Magie. Elke keer weer.

familieopstelling opleiding in nijmegen
madelon alyssa opleiding familieopstellingen (1)

Doen door niet te doen

Deze dag wordt begeleid door Madelon. Met ondertussen meer dan 4 jaar ervaring in het begeleiden van familieopstellingen (en 5 jaar als begeleider van innerlijke processen) zorgt ze voor een veilige bedding gedurende je proces.

Ze is opgeleid tot (familie)opsteller en systemisch coach bij meerdere instanties, maar voornamelijk laat zij zich inspireren door Elmer Hendrix van het Instituut voor Systemisch Werk (o.a. bekend van een podcast bij Giel Beelen en heeft o.a. bestseller auteur Els van Steijn opgeleid).

Continu zelfonderzoek doen, haar eigen proces aangaan en haar competenties als opsteller verbeteren zijn drie belangrijke speerpunten in haar leven. Alleen dan kan het werk ook op een integere en juiste manier worden beoefend.

Haar manier van werken kenmerkt zich door doen door niet te doen. Door het veld te laten spreken en simpelweg te volgen wat zich aandient, ontstaan de mooiste en meest rauwe helende bewegingen.

De beweging van de ziel

Globaal gezien zijn er twee stromingen binnen familieopstellingen: de meer therapeutische vorm (zoals Bert Hellinger het ooit bedacht heeft) en vanuit de beweging van de ziel (ookwel bekend onder de naam ‘het nieuwe opstellen).

We werken tijdens de opstellingsdagen met de beweging van de ziel. Deze manier van werken legt de nadruk op de essentie, is praktisch, to-the-point en in – zo blijkt uit ervaring – diep helend. Het verstand kan er vaak niet bij, maar de ziel begrijpt het feilloos.

Er ontstaat met deze vorm van werken altijd beweging bij de vraaginbrenger én de representant, al vanaf het moment van opstellen. De transformaties zijn magisch te noemen.

Niet alleen voor degene die de vraag inbrengt is dit een erg helende manier van werken, ook als representant worden je eigen stukken geraakt. Je kunt je vast voorstellen dat zo’n dag dus enorm veel in beweging kan zetten.

Desiree de JongDesiree de Jong
14:38 18 Aug 22
Madelon is absoluut aan te raden; haar aanpak is helder en recht door zee zonder opsmuk en zo effectief. Daarnaast is het gewoon een mooi mens die in het samenwerken naast kennis en inzicht wijsheid en speelsheid brengt. Ik hou ervan!
Pien CentenPien Centen
14:58 17 Aug 22
Als je de moed vindt echt dieper te kijken en voelen moet je bij Madelon zijn. Dit betekent niet dat het altijd ‘gezellig’ is maar wel dat hetgeen aangeraakt mag worden zal gebeuren! Voor mij de weg om mezelf te bevrijden van innerlijke sh*t.
Marlon DijkhuizenMarlon Dijkhuizen
10:07 05 Aug 22
Madelon blijft bij de kern, iets wat ik nog niet vaak heb gezien bij andere therapeuten of opstellers. Ze focust op eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht. Erg verhelderend. Het woord empowerment komt bij me op.
Marye RietmanMarye Rietman
15:26 27 Jul 22
De familieopstelling van Madelon was een bijzondere ervaring! Madelon begeleidt de opstelling vanuit een veilige bedding naar waar de kern van het ‘probleem’ zit. Ik was al fan van familieopstellingen, maar Madelon zet het zo uniek en op eigen wijze neer. Ik zou haar zeker aanraden als je merkt dat je vastloopt en de kracht van een familieopstelling wilt ervaren!
Maureen Van der MeerMaureen Van der Meer
15:49 14 Jul 22
Ik heb een paar weken geleden een online opstelling gedaan met Madelon. Ze begeleidt je op een hele fijne manier en zorgt daarmee voor een veilige basis om het proces aan te gaan. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ga in de toekomst zeker nog eens een opstelling bij haar volgen. Aanrader!
Merel van RodijnenMerel van Rodijnen
17:40 06 Jul 22
Een hele mooie online familieopstelling bij Madelon gehad en eerder ook bij een groepsdag en in een 1-1 traject bij haar geweest. Madelon weet goed tot de kern te komen, voelt aan en is altijd direct en eerlijk. In de opstelling voelde ik me veilig en heeft ze me fijn begeleid. Dank je wel voor deze ervaring ❤️
Namfon Dil - CoachingNamfon Dil - Coaching
15:32 26 Jun 22
Ik ben meerdere keren bij Madelon geweest als representant tijdens haar traject. En heb zelfs een keer een vraag mogen inbrengen tijdens 1 van de dagen. Madelon bezig zien en de magie van familieopstellingen ervaren was magisch.Dat zij de Train de Trainer lanceerde dacht ik direct, uhm, dit zou best weleens interessant kunnen zijn. En een mooie praktische aanvulling op het 1 op 1 systemisch coachen wat ik al deed. De 6-daagse training is nu ten einde en ik snak naar meer. Ik ben nog lang niet op het niveau van Madelon maar ben zo blij dat ik familieopstellingen aan mijn toolbox mag toevoegen. Het is puur, rauw en echt. Niet te faken en daarom zo prachtig.Madelon is een prachtmens, een autoriteit en iemand die heel goed belichaamt wat ze teacht. Als er ooit een vervolg training komt, of ik zelf weer innerlijk werk wil doen, dan weet ik waar ik heen ga.
Ellen Kok-SchutEllen Kok-Schut
21:00 24 Jun 22
Bij Madelon heb ik naast een Familieopstelling ook de train de trainer Familieopstellingen gevolgd. Zowel als begeleider als trainer zorgt Madelon voor een veilige setting waarin je in staat wordt gesteld om in je lijf te zakken en te vertrouwen op het proces. Naast dat ik ontzettend veel van haar geleerd heb, is ze een heel fijn persoon om mee samen te werken. Ze heeft mij niet alleen geholpen op mijn innerlijk proces maar mij ook fan gemaakt van deze zuivere manier van werken. Madelon bedankt!
Maai vanSMaai vanS
12:48 07 May 22
Bijna een jaar geleden alweer nam ik de beslissing om voor Madelon als coach te kiezen. Om mijn eigen coachpraktijk vanaf het begin af aan goed neer te zetten, maar vooral was mijn wens ook om mij te begeleiden bij mijn eigen hindernissen. Gek genoeg keek ik er elke keer naar uit om samen met haar richting de pijn te bewegen. Emoties en gevoelens uiten vind ik echt niet makkelijk, maar Madelon begeleidt je zo rustig en vol vertrouwen, dat ik die ruimte durfde te en kon pakken. Alsof ik daarna steeds een stukje lichter de deur uit kon lopen. Inmiddels voel ik me echt zo veel sterker en rustiger in mijn hoofd (waar ik nooit verwacht had dat dat had gekund als wandelend hoofd wat altijd aan stond), sta ik steviger achter mezelf waardoor ik meer overtuigd ben van mijn eigen waarde en zelf keuzes kan (en durf te) maken en kan ik meer ruimte innemen. Nu pas kan ik zien hoe klein, onbelangrijk en onzichtbaar ik mezelf maakte. Mijn traject met Madelon heeft echt enorm veel in beweging gezet. Lieve Madelon, ik heb zo getwijfeld of ik zou instappen, ik had nooit eerder een voor mij zo'n groot bedrag in mezelf geïnvesteerd, doodeng, vond de afstand een ding en de tijd die ik van mijn gezin zou gaan nemen. Het is oprecht de beste keus die ik had kunnen maken! Ik ben je dankbaar voor heel veel!!!
Sam RijsdijkSam Rijsdijk
07:22 26 Apr 22
In juli 2021 heb ik mijn eerste één op één opstelling bij Madelon gehad en dat was door mijn zeer positieve ervaring de eerste van velen. Ik heb meerdere één op één opstellingen en groepsopstellingen gevolgd bij Madelon en ik vind het fantastisch! Het effect van de opstellingen is zo magisch, daar kunnen jaren van therapie niet tegenop. Madelon's aanpak sluit ontzettend bij me aan, ze gaat heel geduldig en liefdevol te werk maar durft je wel te confronteren met de schaduwkanten. Ik raad Madelon absoluut aan als coach en ben haar zelf ontzettend dankbaar voor de liefdevolle begeleiding en alle waardevolle inzichten die ze mij heeft gegeven. De opstellingen hebben oprecht mijn leven in positieve zin veranderd en ik raad iedereen het aan.
Bernice BodifyBernice Bodify
07:34 12 Feb 22
Ik heb bij Madelon een losse familie opstelling gedaan, vond dit super spannend omdat je niet weet wat je te wachten staat. Madelon is echt een lieverd, is duidelijk en to the point.De familie opstelling heeft mij echt wel een beetje overdonderd, omdat er meer los kwam dan ik had verwacht. Madelon heeft mij hier perfect in begeleidt en ben haar hier dankbaar voor! Twijfel je nog? Niet doen gewoon gaan, Madelon is degene die je zoekt!
js_loader

Je krijgt precies wat je nodig hebt (niet altijd wat je wilt)

Wat een familieopstelling je gaat brengen valt weinig zinnigs over te zeggen. Het proces van elk individu en elke opstelling is compleet uniek. 

Net als dat je er jaren over doet om patronen in te laten slijten, ben je met één opstelling niet meteen ‘klaar’. Dat het je in beweging zet, dat is een garantie.

Wat je o.a. kunt ervaren wanneer je van je eigen innerlijke proces een prioriteit maakt:

Hoe ziet een familieopstellingen dag eruit?

1. Kom binnen

Je mag een half uur eerder binnenkomen dan we starten. Hierdoor heb je voldoende tijd om even helemaal aan te komen en te onthaasten. Er staat koffie, thee en wat lekkers voor je klaar. Klets wat met andere deelnemers of zoek stilletjes een plekje. Alles mag, niets hoeft.

2. Landen in het lichaam

We starten altijd met een lichaamsgerichte meditatie om je helemaal te laten landen in het hier en nu en alles wat er in je beweegt. Daarna volgt kort wat uitleg en starten we met de eerste opstelling.

3. De familieopstellingen

Wanneer jij je geroepen voelt, mag je een vraag inbrengen. Ook als toeschouwer of representant zul je merken dat je ten diepste bewogen wordt door de opstellingen ‘van anderen’. Ik zeg dan ook vaak: eigenlijk krijg je altijd meer dan één opstelling. 

Heb je hier vragen over? Check vooral even de FAQ onderaan deze pagina.

4. Integratie

Na de familieopstellingen kun je behoorlijk geschud zijn. We sluiten de dag dan ook altijd af met een lichaamsgerichte oefening, zodat jij alles wat je hebt ervaren die dag een plek kunt geven en heerlijk licht & fris weer naar huis gaat. 

5. Afronding

Met een korte ceremonie sluiten we de dag gezamenlijk af en ga je (met een stuk minder bagage) weer naar huis.

Meer weten over hoe zo’n opstellingendag er nu concreet uitziet, wat je kunt verwachten en hoe ik te werk ga als begeleider? Luister dan de podcastaflevering: wat kan ik verwachten bij een familieopstellingendag?

Praktische info & aanmelden

FAQ

Ja. Ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang je nu maar ergens tegenaan loopt in het leven waar je ‘last’ van hebt. Dit kan ook een ‘vaag’ gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken.

Soms blijkt ook dat je vraag gedurende dag alsnog meer concreet wordt.

Wat belangrijk is, is dat jij nu in het dagelijks leven ergens tegenaan loopt. Oftewel: je moet ergens last van hebben. 

Bijvoorbeeld: pleasegedrag, moeite met voelen, geen richting vinden in het leven, jezelf onzichtbaar maken, moeite met keuzes maken, weinig daadkracht/motivatie, verlatings- of bindingsangst, onrust, paniekaanvallen, burn out, depressie, lichamelijke aandoening(en). 

Oftewel: alles waardoor jij je maar belemmerd of tegengehouden voelt in het leven.

Een familieopstelling is niet geschikt om louter een nieuwsgierigheid te vervullen (bijvoorbeeld: ik ben benieuwd waarom mijn moeder is zoals ze is, of ik zou graag willen weten wat er allemaal in de vrouwenlijn zit).

Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.

Ja. Uit ervaring blijk bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt.

Soms blijkt dat de representant op jouw positie wel bij de diepere laag kan komen, dan kunnen we met deze representant verder werken (ook dat werkt gewoon door in jouw systeem).

Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau.

Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.

Je ziel begrijpt wat er gebeurt.

Je bent zeker niet de enige die hier moeite mee heeft.

Wat ik vrijwel altijd terug hoor – ook van de mensen die het in een groep enorm spannend vinden – dat het al heel snel ‘vertrouwd’ voelt samen. 

Uiteindelijk komt iedereen komt voor zichzelf met vaak behoorlijk kwetsbare stukken. Juist die kwetsbaarheid delen met elkaar zorgt voor een vertrouwde en veilige setting om alles er helemaal te laten zijn. 

Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt.

Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven over jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. We zijn allemaal mens en hebben allemaal zo onze struggles.

Ondanks dat je zelf je proces aangaat, hoef je het niet alleen te doen. Dat geeft kracht, vertrouwen en energie. Ik krijg aan het einde van een dag vaak terug van mijn klanten hoe liefdevol en fijn het is om dit samen met anderen te mogen doen.

Die ervaring gun ik jou ook.

Begrijpelijk. Het mooie is: een opstelling en wat zich daar laat zien is veel ‘wijzer’ dan wij mensen. Het toont je exact waar je nu naar te kijken hebt. Dat wil zeggen: je krijgt nooit meer dan je kunt dragen (of minder).

Dit maakt het misschien wel de veiligste tool voor innerlijke groei. In alle jaren dat ik nu opstellingen begeleid (in groepsverband of 1:1) is er nog nooit een incident geweest waarbij iemand het niet kon dragen of niet uit de emotie kon stappen. En ik geloof zelf ook niet dat dit ooit zal gebeuren 🙂

In een opstelling werken we met representanten. Dat wil zeggen dat andere deelnemers op de positie van de vraaginbrenger, vader, moeder, etc komen te staan. Ook jij kan hier dus voor gevraagd worden.

Dit is absoluut géén dramatherapie of toneelstukje, jij wordt als representant bewogen door een zielsaspect van diegene waar jij representant voor staat.

Vrijwel altijd is het zo dat je gevraagd wordt voor een rol die ook iets zegt over jou. Thema’s waar jij tegenaan loopt in het leven worden daarmee aangeraakt. Ook jij kan dus diep bewogen worden in een rol als representant.

Overigens staat het je altijd vrij om nee te zeggen wanneer je voor een positie wordt uitgenodigd.

Je wordt altijd als representant uitgekozen om een reden. Daar heb ik volle vertrouwen in. Zelfs als je voor je gevoel compleet in je hoofd zit en er geen bal van snapt, zul je merken dat je toch op exact de juiste plek komt te staan.

Bovendien, ik voel altijd met je mee. Klopt iets dus echt totaal niet, dan zal ik dat altijd aangeven.

Als representant ervaar je enkel een stukje bewustzijn van de rol die je representeert. Het stroomt als het ware door je heen. Door uit de rol te stappen laat je dit direct weer los.

Mocht je nog wat naweeën van emotie ervaren, dan betekent dit vaak dat ook een stukje van je eigen proces is geraakt. Door dat er volledig te laten zijn ebt dat vanzelf weg.