
Inhoud opleiding familieopstellingen
Het systemisch werk valt niet te sturen. Dat betekent dat ook deze opleiding afgestemd zal worden op de ervaring en de leerwensen vanuit de deelnemers. Het uiteindelijke programma kan dan ook afwijken per opleidingsgroep van onderstaande informatie, zodat de opleiding altijd goed aansluit op wat op dat moment leeft.
Blok 1 – De grondbeginselen
In dit blok komen de grondbeginselen van het opstellen aan bod (het waarnemen, niet weten en verstillen). Ook bespreken we in dit de theoretische basis van het familiesysteem, de werking van de drie gewetens en de innerlijke basishouding van de begeleider. Om de theorie ook eigen te maken, doen we meerdere systemische oefeningen die ook persoonlijke thema’s kunnen raken.
Blok 2 – Dynamieken en systemische intuïtie
In dit blok gaan we uitgebreid in op de dynamieken die binnen het familiesysteem kunnen voorkomen. Om deze dynamieken ook zichtbaar te maken, doen we meerdere (fictieve) opstellingen die ook de persoonlijke thema’s kunnen raken. Systemische intuïtie en hoe deze waar te nemen zal in dit blok ook behandeld worden. Om daarmee te oefenen starten we met het afnemen van het systemisch interview.
Blok 3 – De opstelling begeleiden
Dit blok gaan we de eerste meters maken in het begeleiden van een opstelling. We werken met vragen vanuit de groep. Aspecten die o.a. ook aan bod komen:
- Hoe stel je jezelf op als begeleider
- De verschillend soorten trauma’s en hoe je omgaat met trauma in een opstelling.
- De verschillende soorten emoties en hoe daarmee om te gaan
Blok 4 – Abstracties en de beweging van de geest
In dit blok gaan we werken met abstracties en de beweging van de geest. We werken met vragen uit de groep of fictieve opstellingen.
Blok 5 – Systemisch coachen (1-op-1 werken)
In dit blok gaan we de verschillende manieren van 1-op-1 werken oefenen op vragen uit de groep, waaronder met vloerankers, poppetjes en in verbeelding.
Blok 6 – Werken met gastcliënten
Dit blok gaan we opstellingen met hulpvragen van gastcliënten, onder ondersteunende begeleiding van de hoofdtrainer.
Blok 7 – Innerlijk kindswerk (a.d.h.v LIP opstellingen)
Dit blok gaan we aan de slag met innerlijk kindswerk met behulp van het Life Integration Process. Hierbij gaan we onderzoeken hoe de volwassen jij zich verhoudt tot de verschillende levensfasen (babytijd, vroege kindertijd, pubertijd) en waar mogelijk nog aspecten van jou geïntegreerd kunnen worden.
Blok 8 – Jij en systemisch werk
In dit laatste blok is er de mogelijkheid voor deelnemers om zichzelf t.o.v. het systemisch werk te onderzoeken in een opstelling. Aangevuld met eventuele andere aspecten, zoals je huidige werk, een partner, een ouder of andere abstractheden.
Aan het einde van het blok worden ook de certificaten van deelname uitgereikt.